Wat zijn de verschillen tussen alle talen in de wereld?

Wat is er speciaal aan de Gooise 'r' en wie gebruikt ’m? Hoe komt een baby erachter welke klanken in zijn moedertaal voorkomen? Hoe houden kinderen uit een tweetalig gezin die twee talen uit elkaar? Wat gebeurt er in de hersenen na een beroerte, of bij kinderen met dyslexie? Hoe kunnen we de lees- en schrijfvaardigheid van scholieren verbeteren? En wat maakt een tekst of gesprek begrijpelijk, interessant of overtuigend?

Aan het Utrecht Institute of Linguistics OTS (UiL OTS) werkt een groot aantal onderzoekers samen aan antwoorden op dergelijke en andere maatschappelijke vragen, in samenwerking met maatschappelijke instellingen en bedrijven. Het UiL OTS is de thuisbasis van het taalkundig en communicatie onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Kijk bij Samenwerken voor meer informatie over tweetalig opgroeien, diversiteit in taal en cultuur op school, begrijpelijke taal en taal en migratie.

Prof. dr. Yoad Vinter Seggev. Foto Ed van Rijswijk
11 april 2017
Op 10 april hield Yoad Winter zijn oratie. Naar aanleiding daarvan was hij te gast bij radioprogramma De Taalstaat (8 april) waar hij sprak over zijn onderzoek.
De portretten van 122 vrouwelijke hoogleraren worden opgehangen in zaal 1636. Foto Anne-Marie van Gijtenbeek
3 april 2017
Aan de muur van zaal 1636 van het Academiegebouw zijn 122 portretten van vrouwelijke hoogleraren onthuld. 21 daarvan zijn van Geesteswetenschappers.
Babylab. Foto Ed van Rijswijk
31 maart 2017
Op 31 maart promoveerde Brigitta Keij op haar onderzoek naar taalverwerving bij baby's. NEMO Kennislink en Neerlandistiek besteedden aandacht aan het onderzoek