Wat zijn de verschillen tussen alle talen in de wereld?

Wat is er speciaal aan de Gooise 'r' en wie gebruikt ’m? Hoe komt een baby erachter welke klanken in zijn moedertaal voorkomen? Hoe houden kinderen uit een tweetalig gezin die twee talen uit elkaar? Wat gebeurt er in de hersenen na een beroerte, of bij kinderen met dyslexie? Hoe kunnen we de lees- en schrijfvaardigheid van scholieren verbeteren? En wat maakt een tekst of gesprek begrijpelijk, interessant of overtuigend?

Aan het Utrecht Institute of Linguistics OTS (UiL OTS) werkt een groot aantal onderzoekers samen aan antwoorden op dergelijke en andere maatschappelijke vragen, in samenwerking met maatschappelijke instellingen en bedrijven. Het UiL OTS is de thuisbasis van het taalkundig en communicatie onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Kijk bij Samenwerken voor meer informatie over tweetalig opgroeien, diversiteit in taal en cultuur op school, begrijpelijke taal en taal en migratie.

© iStockphoto.com/ismagilov
8 september 2017
De universiteit zou meer aandacht moeten besteden aan begrijpelijk taalgebruik in teksten, aldus Sterre Leufkens.
31 augustus 2017
Dr. Marjo van Koppen is per 1 september 2017 benoemd tot hoogleraar Variatie linguïstiek aan de faculteit Geesteswetenschappen.
Prof. dr. Ellen Gerrits
25 augustus 2017
Ellen Gerrits ontvangt de beurs voor haar onderzoeksproject 'Tracking speech and language development of Dutch children migrating to Australia'.

Prof. Beatrice de Graaf tijdens DRONGO talenfestival 2016. Foto: Henk Rougoor
29 september 2017 10:00 - 30 september 2017 17:00
29 en 30 september vindt het DRONGO talenfestival plaats in de Jaarbeurs. Tal van Utrechtse wetenschappers verzorgen er workshops en labs met live wetenschap.
© iStockphoto.com/ismagilov
29 september 2017 14:30 - 15:45
Op vrijdag 29 september verdedigt Björn 't Hart zijn proefschrift over de relatie tussen taal en emotie in het Academiegebouw in Utrecht.