Wat zijn de verschillen tussen alle talen in de wereld?

Wat is er speciaal aan de Gooise 'r' en wie gebruikt ’m? Hoe komt een baby erachter welke klanken in zijn moedertaal voorkomen? Hoe houden kinderen uit een tweetalig gezin die twee talen uit elkaar? Wat gebeurt er in de hersenen na een beroerte, of bij kinderen met dyslexie? Hoe kunnen we de lees- en schrijfvaardigheid van scholieren verbeteren? En wat maakt een tekst of gesprek begrijpelijk, interessant of overtuigend?

Aan het Utrecht Institute of Linguistics OTS (UiL OTS) werkt een groot aantal onderzoekers samen aan antwoorden op dergelijke en andere maatschappelijke vragen, in samenwerking met maatschappelijke instellingen en bedrijven. Het UiL OTS is de thuisbasis van het taalkundig en communicatie onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Kijk bij Samenwerken voor meer informatie over tweetalig opgroeien, diversiteit in taal en cultuur op school, begrijpelijke taal en taal en migratie.

15 mei 2019
In Nederland werd de naam Khaleesi sinds Game of Thrones wordt uitgezonden een tiental keer gegeven.
Prof. dr. Hans van de Velde. Foto: Jacob van Essen
13 mei 2019
Hans Van de Velde is per 1 mei 2019 voor 1 dag per week benoemd tot hoogleraar ‘Sociolinguïstiek, met bijzondere aandacht voor de taalsituatie in Fryslân’.
12 april 2019
Het symposium werd geïnitieerd door het 'Centre for the Humanities' in samenwerking met het 'Universitair Medisch Centrum Utrecht' en 'ScienceWorks'.

Prof. James Law
23 mei 2019 19:00 - 20:30
James Law is een Visiting Fellow aan het Centre for the Humanities.
Expertises: meertaligheid | dialecten | naamkunde | baby- en kindertaal | dyslexie en afasie | tweetalig onderwijs | syntaxis | semantiek | fonologie | fonetiek | grammatica | sociolinguistiek | neurolinguistiek | spraakklank | NT2 | taalontwikkeling | taal corpus | lees- en schrijfvaardigheid