Utrecht Institute of Linguistics OTS

Wat zijn de verschillen tussen alle talen in de wereld?

Wat is er speciaal aan de Gooise 'r' en wie gebruikt ’m? Hoe komt een baby erachter welke klanken in zijn moedertaal voorkomen? Hoe houden kinderen uit een tweetalig gezin die twee talen uit elkaar? Wat gebeurt er in de hersenen na een beroerte, of bij kinderen met dyslexie? Hoe kunnen we de lees- en schrijfvaardigheid van scholieren verbeteren? En wat maakt een tekst of gesprek begrijpelijk, interessant of overtuigend?

Aan het Utrecht Institute of Linguistics OTS (UiL OTS) werkt een groot aantal onderzoekers samen aan antwoorden op dergelijke en andere maatschappelijke vragen, in samenwerking met maatschappelijke instellingen en bedrijven. Het UiL OTS is de thuisbasis van het taalkundig en communicatie onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Kijk bij Samenwerken voor meer informatie over tweetalig opgroeien, diversiteit in taal en cultuur op school, begrijpelijke taal en taal en migratie.

17 februari 2017
Emmanuelle Le Pichon-Vorstman is co-auteur van het rapport, dat werd geïniteerd door de Europese Commissie voor Cultuur en Onderwijs.
17 februari 2017
Dit boek biedt innovatief onderzoek over alle mogelijke interacties tussen literatuurwetenschap en cognitieve wetenschap. Onder redactie van Michael Burke
3 februari 2017
Dit boek bestudeert hoe de Franse taal gebruikt werd buiten Frankrijk, in het persoonlijke en privéleven. Onder redactie van Marie-Christine Kok-Escalle.

Prof. dr. Hugo Quené. Foto Ed van Rijswijk
13 maart 2017 16:15 - 17:30
Op 13 maart 2017 houdt Hugo Quené zijn oratie als facultair hoogleraar Kwantitatieve Methoden van Empirisch Onderzoek in de Geesteswetenschappen.
Foto Ed van Rijswijk
31 maart 2017 14:30 - 15:45
Brigitta Keij onderzocht tijdens haar promotieonderzoek de vroege verwerving van taalritme en het gebruik daarvan in spraaksegmentatie.