Onderzoek

Taal definieert ons als mensen en is essentieel voor ons persoonlijke, maatschappelijke en culturele leven.

De missie van het Institute for Language Sciences is om onze kennis over taal te vergroten, en de samenleving met onze inzichten van dienst te zijn. Omdat taal en het gebruik daarvan zeer complex is, hebben we daarvoor het onderzoek in en de samenwerking tussen een reeks subdisciplines nodig, die cognitieve, sociale, educatieve en technologische aspecten van taal samenbrengen. Daardoor ontstaan weer raakvlakken met andere disciplines, van biologie tot sociologie.

Onze onderzoeksmethoden variƫren van analyses van spontane gesprekken tot het meten van spiercontracties in het gezicht bij het horen van specifiek taalgebruik.

Onderzoeksgroepen

De vijf onderzoeksgroepen hebben elk hun specifieke focus binnen de overkoepelende missie van het instituut:

Interdisciplinair onderzoek

Onze onderzoekers participeren in verschillende interdisciplinaire strategische thema's en focusgebieden binnen de universiteit:

  • Het strategisch thema Dynamics of Youth onderzoekt de ontwikkeling van kinderen. De hub 'De eerste 1001 dagen van het leven van een kind' focust bijvoorbeeld op de cruciale periode voor de ontwikkeling van taal en hersenen.
  • Het strategisch thema Institutions for Open Societies bestudeert de rol van taal en communicatie bij de vorming en bloei van open samenlevingen, met een focus op maatschappelijke instituties waarin meertaligheid bepalend is.
  • In het focusgebied Human-centered Artificial Intelligence werken we samen met AI-onderzoekers aan computationele modellen voor redeneren en argumenteren, besluitvorming, natuurlijke taal, perceptie, leren, plannen, vertrouwen en emotie. In de hub NLP4Health kijken we naar toepassingen op het gebied van taalverwerking in het gezondheidsdomein.
  • In het focusgebied Neuroscience and Cognition Utrecht onderzoeken taalwetenschappers, hersenonderzoekers en cognitief psychologen de neurale circuits voor sociale cognitie, communicatie en taalgebruik.

Landelijke Onderzoekschool Taalwetenschap

Het Institute for Language Sciences is aangesloten bij de Landelijke Onderzoekschool Taalwetenschap (LOT), die ongeveer 400 docenten en 300 PhD- en RMa-studenten verenigt en een ontmoetingsplaats biedt voor verdere nationale en internationale communicatie ten behoeve van taalonderzoek en onderwijs.

Ons PhD-programma omvat momenteel meer dan 40 promovendi.