De Universiteit Utrecht heeft beperkte mogelijkheden voor kandidaten die niet in dienst kunnen treden als promovendus. Alleen in uitzonderlijke gevallen kunnen uiterst getalenteerde en gemotiveerde kandidaten toegang krijgen tot een promotietraject.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te promoveren zonder als werknemer bij de Universiteit Utrecht in dienst te treden.

Promoveren als werknemer van een andere werkgever

Dit kan bijvoorbeeld als werknemer die van een hogeschool waar hij of zij werkzaam is een PhD voucher heeft ontvangen.

Promoveren als buitenpromovendus

In dat geval werkt de promovendus in zijn eigen tijd aan zijn proefschrift, onder begeleiding van een hoogleraar van de Universiteit Utrecht. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de promovendus om een promotor te vinden. Na vaststelling van de promotor, ontwikkelt de promovendus met de promotor een werkplan. Kijk voor meer informatie op de website van de betreffende Graduate School.

PhD Utrecht Science Park

Zij die al een beurs of PhD voucher hebben, of willen promoveren als externe promovendus, kunnen terecht op de website van de betreffende Graduate School. Daar staat specifieke informatie over mogelijkheden, vereisten en toelatingscriteria.

Onderzoeksvoorstel

Wanneer een onderzoeksvoorstel voldoet aan de vastgestelde criteria en binnen de bestaande programma´s past, kan deze naar de betreffende contactpersoon van de Graduate School of het focusgebied worden gestuurd. Het voorstel moet een duidelijke en gegronde toelichting bevatten over de beweegredenen achter de keuzes die erin worden gemaakt. Houd er rekening mee dat promotiesollicitanten Engelse taalvaardigheid moeten kunnen aantonen voordat zij een promotietraject kunnen starten.

Een promotietraject financieren

De meeste promovendi worden aangenomen door de universiteit. Is dit niet het geval, dan is het mogelijk om op zoek te gaan naar private beurzen.