Zomerfeest van Sint-Maarten: festival over ‘De gelukkige stad’ ter gelegenheid van Utrecht 900

Sint-Maarten deelt zijn mantel. Tours, Bibliothèque municipale MS 1018

Ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de stad Utrecht organiseert de Universiteit Utrecht een festival rond het zomerfeest van Sint-Maarten op 3 en 4 juli 2022. Dit feest is bij het grote publiek minder bekend dan 11 november, maar werd in de middeleeuwen uitbundig gevierd om de band tussen de stedelijke gemeenschap en de schutspatroon te markeren.

Met als thema ‘Het wonder van Sint-Maarten - de gelukkige stad’ stelt het festival deze zomer de betekenis van Sint-Maarten voor de inwoners van Utrecht centraal, in de middeleeuwen en nu. Initiatiefnemer is Sint-Maarten-kenner prof. dr. Els Rose. Het programma omvat middeleeuwse en nieuwe muziek uitgevoerd door het Gregoriaans Koor Utrecht en door Utrechtse basisschoolleerlingen, een tentoonstelling in de Domkerk (10 juni t/m 11 augustus), een publieksboek, een symposium en een documentaire. Meer informatie en programma in de UU-agenda en op de festivalsite: www.hetwondervansintmaarten.nl.  

Voor de uitvoering van de muziek en de tentoonstelling is gebruikt gemaakt van middeleeuwse handschriften uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Studenten van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Gent hebben via stages bij de universiteitsbibliotheek aan dit project meegewerkt.