Prof. dr. H.G.E. (Els) Rose

Hoogleraar
Keltisch en Klassieken
Onderzoeksdirecteur
Middeleeuwse Cultuur
030 253 7813
h.g.e.rose@uu.nl

Els Rose ontvangt eredoctoraat van de Universiteit van Lausanne - Nieuws - Universiteit Utrecht (uu.nl)

 

Els Rose heeft een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit van Lausanne. Rose is hoogleraar laat- en middeleeuws Latijn aan de Universiteit Utrecht. De commissie prijst Rose voor “haar originele onderzoek, dat heeft bijgedragen aan ons begrip van de breedte en diepte van de receptie van middeleeuwse narratieve teksten en tradities in de liturgie van de Latijnse kerk en, in bredere zin, in de westerse cultuur.”

 

Onderzoeksfocus: Latijnse taal en cultuur van de Late Oudheid en de Middeleeuwen

Els Rose is hoogleraar laat- en middeleeuws Latijn aan de Universiteit Utrecht. Als mediëvist werkt zij in een interdisciplinaire traditie. In haar onderzoek combineert ze filologische, literatuurwetenschappelijke en (religie)historische methodes met onderzoek naar de materiële overlevering van middeleeuwse (tekst)cultuur in handschriften. Als drievoudig laureaat in het NWO Talentprogramma wijdt zij haar onderzoek aan het Latijnse christelijke erfgoed van de Middeleeuwen. Haar recent afgesloten VICI-project (2017-2023) richtte zich op burgerschapsdiscoursen in West-Europa in de periode 400-1100. In dit kader werkt zij momenteel aan de monografie Ritual Performance and the Discourse of Citizenship in Medieval Latin Liturgy (New York-London: Routledge, forthcoming). In eerdere projecten stonden liturgiegeschiedenis, heiligenverering, christelijke apocriefe literatuur, en de Latijnse apocriefe Handelingen van de apostelen centraal.
 

Zomerfeest van Sint- Maarten

Op 3 en 4 juli 2022 vierde de stad Utrecht haar 900-jarig bestaan met het zomerfeest van stadspatroon Sint-Maarten. Het feest was onderdeel van het NWO VICI-project ‘ Citizenship Discourses in the Early Middle Ages ’ onder leiding van Els Rose (2017-2023). Met als thema ‘Het wonder van Sint-Maarten - de gelukkige stad’ stelde het festival de betekenis van Sint-Maarten voor de inwoners van Utrecht centraal, in de middeleeuwen en nu. Het programma omvatte middeleeuwse muziek, een tentoonstelling gemaakt door studenten in de Domkerk, een publieksboek onder redactie van Els Rose, een symposium en een documentaire over Sint-Maarten. Basisschoolleerlingen zongen nieuwe Sint-Maartensliedjes.

Interessegebieden:

  • Laat en middeleeuws Latijn
  • Middeleeuwse religieuze cultuur
  • Betekenisverandering van vroegmiddeleeuwse burgerschapsdiscoursen
  • Christelijke apocriefe literatuur en Latijnse hagiografie
Leeropdracht
Laat en middeleeuws Latijn
Oratiedatum
14-02-2019