29 mei 2017

Interview Michael Kwakkelstein met de Kennis van Nu

Zijn de nieuwe onthullingen over Da Vinci wel zo wereldschokkend?

Mona Lisa - Leonardo da Vinci (1452–1519)  Bron: Wikimedia Commons/Musée du Louvre
Mona Lisa - Leonardo da Vinci (1452–1519) Bron: Wikimedia Commons/Musée du Louvre

Begin deze week meldde de Britse krant The Guardian dat er nieuwe informatie is gevonden over het leven van Leonardo Da Vinci en over zijn bekende werk de Mona Lisa. In een interview met de Kennis van Nu stelt Da Vinci-kenner prof. dr. Michael Kwakkelstein (Kunstgeschiedenis) dat de nieuwe ontdekkingen die the Guardian noemt al jaren bekend zijn onder Da Vinci-kenners.

Mona Lisa - The People and the Painting

The Guardian interviewde Brits historicus Martin Kemp naar aanleiding van een nieuw boek dat hij samen met Giuseppe Pallanti heeft geschreven: Mona Lisa - The People and the Painting. Op basis van nooit eerder geraadpleegde belastingdocumenten uit de vijftiende eeuw zouden de auteurs een aantal nieuwe onthullingen doen. Onthullingen over de moeder van Da Vinci, over zijn geboortehuis en over Francesco del Giocondo. Giocondo is de Florentijnse handelaar die Da Vinci de opdracht gaf om het portret van zijn toekomstige bruid Lisa te maken.

Prof. dr. Michael Kwakkelstein
Prof. dr. Michael Kwakkelstein

Geen nieuwe ontdekkingen

Maar volgens Kwakkelstein zijn veel van deze onthullingen niet nieuw: “Neem bijvoorbeeld dat historisch onjuiste geboortehuis van Da Vinci. Al aan het einde van de negentiende eeuw meldde Leonardo-kenner Gustavo Uzielli dat er geen bewijzen zijn gevonden dat Leonardo geboren is in het populaire huis in Anchiano, even buiten Vinci. Latere biografen wijzen erop dat de vader van Leonardo het huis pas dertig jaar na de geboorte van zijn zoon kocht. Niettemin houdt de lokale traditie de gedachte van het geboortehuis van Leonardo graag levend.”