Willemijn Ruberg bij OVT over de hysterische vrouw

© iStockphoto.com/jaminwell
© iStockphoto.com/jaminwell

Onder invloed van #metoo lijkt het eeuwenoude vrouwbeeld te kantelen. Eind negentiende en ook gedurende de twintigste eeuw werd er door velen vol ongeloof en achterdocht gekeken naar vrouwen die slachtoffer waren van seksueel geweld en seksuele intimidatie. Nu stappen veel slachtoffers van seksueel geweld over hun angst heen niet geloofd te worden en delen hun ervaringen. Is dit het begin van een cultuurverschuiving, of speelt ons traditionele denken over de bedrieglijke vrouw nog altijd door?  Dr. Willemijn Ruberg was op 12 november te gast bij OVT (VPRO) om te praten over haar onderzoek naar verkrachtingszaken uit de 19e en 20e eeuw.

Dr. Willemijn Ruberg. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Willemijn Ruberg

Volgens Ruberg was een dergelijke golf van openbaringen in de negentiende eeuw niet denkbaar geweest. Er werd aan verkrachtingszaken weinig aandacht besteed, ook in de kranten. Er werden ook minder aanklachten ingediend, vrouwen waren bang niet geloofd te worden.  

Ruberg ziet in haar onderzoek dat psychiaters een rol krijgen in rechtszaken rond 1900. Deze psychiaters kijken ook naar het slachtoffer van seksueel geweld, deze vrouwen worden vaak onderzocht en veel psychiaters claimen dat zij hysterisch en leugenachtig zijn.