18 september 2015

Wiljan van den Akker en Esther Jansma publiceren roman over wetenschap, bedrog en machtswellust

Omslag De Messias - Julian Winter
 

Prof. dr. Wiljan van den Akker en prof. dr. Esther Jansma, beiden hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, hebben samen een roman geschreven onder het pseudoniem Julian Winter. Het boek, getiteld De Messias, verschijnt op 22 september bij Uitgeverij Prometheus.

Over de roman

Wanneer de Nederlandse houtdeskundige Emma Faber als kersverse hoogleraar in Berlijn een onderzoeksopdracht voor de datering van een viool aanneemt, stapt ze ongeweten een wereld binnen waar hebzucht en machtswellust regeren. Liefde voor eeuwige schoonheid, geloof in wetenschappelijke objectiviteit en bewondering voor genieën blijken gefundeerd op leugens en bedrog, vervalsingen en fraude. In haar zoektocht naar de waarheid ontdekt ze dat het mantra van de moderne wetenschap, ‘meten is weten’, geen oplossing biedt. Haar tocht voert haar naar Genève, Oxford en Los Angeles, maar ook terug naar haar streng religieuze opvoeding in Amsterdam.

Over de auteurs

Wiljan van den Akker is vice-rector voor onderzoek aan de Universiteit Utrecht en als faculteitshoogleraar verbonden aan de faculteit Geesteswetenschappen. Esther Jansma is als bijzonder hoogleraar verbonden aan de faculteit Geowetenschappen (departement Fysische Geografie) van de Universiteit Utrecht en werkzaam bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Met De Messias publiceren zij hun eerste gezamenlijke roman. Eerder vertaalden ze samen gedichten van de Amerikaanse dichter Mark Strand.

Boekpresentatie

Op 24 september wordt het boek feestelijk gepresenteerd bij boekhandel Athenaeum in Amsterdam. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan José van Dijck, UvA-hoogleraar Vergelijkende Mediastudies en president van de KNAW.