5 november 2018

Dr. Chris van der Borgh op VPRO Bureau Buitenland

Waarom trekt er een migrantenkaravaan naar de VS?

© iStockphoto.com/vichinterlang
© iStockphoto.com/vichinterlang

Op 31 oktober was dr. Chris van der Borgh (Internationale en Politieke Geschiedenis) te gast bij VPRO Bureau Buitenland om te spreken over de migrantenkaravaan die momenteel naar de VS trekt. 

De migrantenkaravaan uit Midden-Amerika die richting de VS trekt is al weken in het nieuws. Twee andere karavanen zijn inmiddels ook onderweg. President Donald Trump stuurt duizenden militairen naar de grens om de karavanen tegen te houden. Wat drijft de migranten om Midden-Amerika te verlaten? 

armoede en geweld 

"Dat is vaak een combinatie van factoren", aldus Van der Borgh. Veel migranten ontvluchten Honduras, Guatemala en El Salvador omdat de landen erg onveilig zijn: er zijn veel bendes actief waardoor er veel onrust en geweld heerst. Daarnaast ontvluchten een hoop Midden-Amerikanen het gebied vanwege armoede. Door mislukte oogsten en een corrupte overheid zitten veel mensen zonder inkomen.

verzwakte staat

Criminele organisaties bezetten steeds meer delen van de staat, waardoor de staat verzwakt. De armoede en het geweld ontstaan mede door deze verzwakking en het onvermogen van de staat om veiligheid te creëren.