Waarom de Summer of Love van 1967 nog altijd fascineert

A demonstrator offers a flower to a military policeman on guard at the Pentagon during an anti-Vietnam War demonstration, October 1967. Source: Wikimedia Commons
A demonstrator offers a flower to a military policeman on guard at the Pentagon during an anti-Vietnam War demonstration, October 1967. Source: Wikimedia Commons

Psychedelische muziek, bloemen en blowende hippies. De 'Summer of Love' van 1967 is alweer vijftig jaar geleden, maar fascineert nog altijd. Prof. dr. Geert Buelens (Literatuur) laat in een voorpublicatie in Vrij Nederland (28 juli) uit zijn dit najaar te verschijnen boek De jaren zestig zien hoe dit komt met behulp van animatieserie South Park.

Escapisme

Via een schets van de sociale en culturele context waarin de hippies hun hoogtijdagen beleefden, legt Buelens uit wat de aantrekkingskracht van deze tegencultuur was in zowel Oost als West. "Psychedelische muziek, drugs en rookmachines: vrijwel alles aan de Summer of Love spelde escapisme. Westerse jongeren wilden ontsnappen aan de oorlog of de burgerlijke sleur van alledag; in het toenmalige Oostblok wilden de hippies vooral weg van de bureaucratische dwang van de communistische regimes." Latere generaties konden, in het beste geval, vooral lachen om deze hippies, "maar de sandaaldragende blower-met-akoestische gitaar werd wel een archetype in onze cultuur".

Prof. dr. Geert Buelens
Prof. dr. Geert Buelens

South Park

In de South Park-aflevering 'Die Hippie, Die' (2005) is ook hoofdpersonage Cartman geen fan van de hippie: het liefst zou hij deze halfzacht prevelende, zogenaamd wereldreddende hippies vergassen. "Het is een maatschappelijke tegenstelling die in de Trumpjaren zijn verstikkende apotheose zou krijgen", zegt Buelens. Tegelijkertijd verklaart dit allicht het beste waarom de Summer of Love ons nog altijd fascineert. "Hier kwam een generatie aan het woord die ‘in beweging’ was – die zelf richting wilde geven aan de geschiedenis en aan haar eigen bestaan. Onder die dikke laag cynisme is dat iets waar zelfs Cartman heimelijk van droomt." 

De jaren zestig

In oktober 2017 verschijnt Buelens' boek De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis bij Ambo|Anthos. Daarin kantelt Buelens het bestaande beeld van dit decennium en vult het aan. Hij laat zien hoe grote geopolitieke en culturele ontwikkelingen in elkaar grepen en zorgden voor een omwenteling van waarden. Zo werd de populaire cultuur geboren die tot vandaag zowel inspireert als controversieel is.