Vijfde beschikking over een genderneutrale geslachtsaanduiding op de geboorteakte

Rechtsstatelijkheid, hamer van rechter

Op 13 april 2021 kende een Nederlandse rechter opnieuw een verzoek toe van een genderneutrale aanduiding. Onderzoeker Marjolein van den Brink duidt dit nieuws.

Op 13 april 2021 kende een Nederlandse rechter voor de vijfde keer een verzoek toe van een genderneutrale aanduiding van het geslacht (een ‘X’) op de geboorteakte (ECLI:NL:RBDHA:2021:3907). In de eerste twee zaken waarin zo’n verzoek werd toegekend gelastte de rechter nog tot het opmaken van een nieuwe geboorteakte. In deze vijfde zaak volgt de rechtbank Den Haag de lijn van de rechtbank Midden-Nederland (20 februari 2020, ECLI:NL:RBMNE:2020:522). Dat deed de rechtbank Gelderland eerder dit jaar ook al (ECLI:NL:RBGEL:2021:325).

Een belangrijke reden voor de rechtbank in deze vijfde zaak om voor verbetering van de akte te kiezen in plaats van een nieuwe, is dat op deze manier de oude gegevens beschikbaar blijven ‘voor het geval dat’. Dat verdraagt zich beter met het wettelijk systeem.

In zijn overwegingen verwijst de rechtbank nadrukkelijk naar de wetgever die al enkele keren heeft aangegeven de ontwikkelingen in de rechtspraak met betrekking tot een andere geslachtsaanduiding dan m/v af te wachten alvorens tot wetswijziging over te gaan. De tijd is nu wel rijp, lijkt me, voor een simpeler procedure: rechtstreeks naar de burgerlijke stand in plaats van eerst naar de rechter. Ik hoop wel dat dit dan kan zonder enig 'bewijs' te overleggen, en dat dus iedereen die dat wil voor een 'X' kan kiezen, aldus UCERF-onderzoeker Marjolein van den Brink.