6 oktober 2017

Utrechts verleden in vogelvlucht

Utrecht is een van de oudste steden van Nederland, en dat is in veel straten, stegen, kerken en huizen terug te zien. Om het hedendaagse Utrecht te doorgronden, moeten we haar verleden kennen. Een verleden dat, zo is uit recent onderzoek gebleken, heel wat verder teruggaat dan werd gedacht. De Utrechtse geschiedenis begint dan ook niet meer bij de Romeinen, maar al in de steentijd, zo’n 13.000 jaar geleden.

Explosieve groei

Eeuwenlang lag Utrecht ingeklemd tussen de singels, maar in de afgelopen honderdvijftig jaar maakte de stad een explosieve groei door. Inmiddels telt Utrecht bijna 350.000 inwoners en wordt zij gerekend tot de meest succesvolle economische regio’s van Europa.

Dr. Renger de Bruin
Dr. Renger de Bruin

Beknopte geschiedenis

In Utrechts verleden in vogelvlucht wordt die lange geschiedenis van Utrecht aan de hand van het meest recente archeologische en historische onderzoek in beknopte vorm verhaald. Het geeft een handzaam en helder overzicht van wat die eeuwenoude stad aan de voet van de Domtoren allemaal heeft meegemaakt.

Renger de Bruin is mede-auteur van het boek. De Bruin is in september 2017 bij het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis gestart met een omvangrijke studie naar de adel in Nederland.
 

  • Titel: Utrechts verleden in vogelvlucht
  • Auteurs: Renger de Bruin, René de Kam, Kaj van Vliet
  • ISBN: 978-90-5345-529-6
  • Uitgeverij Matrijs