Saskia Stevens is bezeten van de Romeinen

Romeinse fresco in Pompeii © iStockphoto.com/Flory
Romeinse fresco in Pompeii © iStockphoto.com/Flory

Voor dr. Saskia Stevens draait een groot deel van haar leven om de Romeinen. Haar werk aan de Universiteit Utrecht bestaat uit drie onderdelen: onderzoek, onderwijs en een bestuurstaak. Ze spreekt met de Gooi- en Eemlander over haar passie voor de Romeinse oudheid en de problemen waar een onderzoeker naar de oudheid tegenaan loopt.  

Dr. Saskia Stevens
Dr. Saskia Stevens

Lering trekken uit het verleden

Stevens krijgt vaak de vraag gesteld waarom het belangrijk is dat wij de oudheid blijven onderzoeken. Volgens Stevens kunnen wij veel leren uit het verleden: “Ik vind het een interessante gedachte dat we nu allemaal vinden dat we in het centrum van Europa zitten, maar in de eerste eeuwen van onze jaartellingen zaten wij juist aan de rafelranden. Rome, dat was het centrum. Ik wil mensen daar bewust van maken, dat men zich realiseert hoe het hier was.”  

Favoriete docent

Stevens werd vorig jaar door de studenten verkozen tot favoriete docent en praat bevlogen over het onderwijs. “Mijn werk is enorm veelzijdig en ik voel me erg bevoorrecht dat ik van mijn passie mijn werk heb kunnen maken.”