Publicatie over proef met loopbaanontwikkeling onder 154 artsen

Vrouwelijke arts © iStockphoto.com

Een trainingsprogramma over regie over je loopbaan, helpt professionals in een veeleisende omgeving, zoals een ziekenhuis, om vaker zelf wat aan loopbaanontwikkeling te doen. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit Utrecht en van de UvA in het academische tijdschrift Frontiers in Psychology. Ze deden in samenwerking met het UMC Utrecht een proef over loopbaanontwikkeling met 154 artsen. 

Deze studie, begeleid door promovendus Evelien van Leeuwen, onderzocht de effecten van een career crafting training op de percepties van artsen over hun job crafting gedrag, carrière zelfmanagement, en inzetbaarheid.
Andere deelnemende wetenschappers waren: Maggie van den Heuvel, Eva Knies, hoogleraar Strategisch Human Resource Management en verbonden aan de Future of Work hub van de Universiteit Utrecht, Toon Taris, hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en vanuit het UMC Utrecht Liesbeth van Rensen en Jan-Willem Lammers.

Jezelf staande houden in de werkomgeving

Onderzoeker Evelien van Leeuwen schrijft: "Een proactieve houding is essentieel om jezelf staande te houden in een veeleisende werkomgeving en dynamische arbeidsmarkt. In het licht hiervan ontwikkelden wij een trainingsprogramma 'Regie over je (loop)baan', gevolgd door 154 artsen. Artsen gingen actief aan de slag met het vormgeven van hun werk (job crafting) en loopbaan (career crafting) na het volgen van deze training. Dit blijkt uit de uitkomsten van een voor- en nameting van onze gerandomiseerde interventie studie."

Van Leeuwens promotieonderzoek richt zich op de loopbanen en duurzame inzetbaarheid van medisch specialisten. 

Het hele artikel is online, gratis te lezen in Frontiers in Psychology en heeft als titel: A Career Crafting Training Program: Results of an Intervention Study.