Piet Steenbakkers in Het Parool over banvloek van filosoof Spinoza

Baruch Spinoza. Bron: Wikimedia
Baruch Spinoza. Foto: Wikimedia Commons

In 1656 sprak de joodse gemeenschap in Amsterdam een banvloek uit over de beroemde filosoof Spinoza (1632-1677), maar het is onduidelijk waarom dit gebeurde. Het Parool wijdde er op 2 december een artikel aan, naar aanleiding van een initiatief om de ban op te heffen. In het artikel spreekt prof. dr. Piet Steenbakkers (Filosofie) het vermoeden uit dat de radicale ideeën van de filosoof er toen al iets mee te maken hadden.

Steenbakkers wijst erop dat Spinoza’s eerste geschriften weliswaar van later datum zijn dan de banvloek, maar dat hij die ideeën mogelijk al eerder ontwikkelde. “Het blijft speculeren, maar het lijkt logisch dat Spinoza later opschreef waar hij ten tijde van de ban al over dacht en sprak.”

Piet Steenbakkers leidt het onderzoeksproject ‘Spinoza’s Web’ (2014-2017), gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dit project onderzoekt het leven en de werken van Spinoza en de netwerken waarin hij participeerde. Een van de resultaten zal een publiekswebsite over Spinoza zijn.