Nico Landman in Trouw over Erdogan-aanhangers in Nederland

Recep Tayyip Erdoğan. Bron: Wikimedia Commons/R4BIA.com
Recep Tayyip Erdoğan. Bron: Wikimedia Commons/R4BIA.com

President Erdogan van Turkije wil via een referendum een grondwetswijziging doorvoeren. Of hij in Turkije genoeg stemmen zal krijgen is maar de vraag, maar in Nederland is hij verzekerd van grote steun. Dr. Nico Landman (Islam en Arabisch) deed onderzoek naar Turkse stromingen in Nederland en schetst de context rond deze situatie in Trouw (14 maart).

Deze grote Nederlandse achterban is geen homogene groep: het gaat om verschillende religieuze en politieke stromingen. Wel hebben de bewegingen enkele overeenkomstige eigenschappen volgens Landman. Zo zijn ze niet transparant en zijn ze er voornamelijk op gericht de Turks-islamitische identiteit in Nederland te versterken. Landman beschrijft onder meer de nationalistische en politiek geëngageerde Milli Görus-stroming en de spirituele Süleymanci-stroming. In beide groepen bevinden zich veel Erdogan-aanhangers.

Dr. Nico Landman
Dr. Nico Landman

Diyanet

De meeste Turkse Nederlanders gaan naar Diyanet-moskeeën. De imams van deze moskeeën worden uitgezonden door Ankara, waar ook de preken worden geschreven. Onder Erdogan zijn deze moskeeën een politiek instrument geworden, zegt Landman: "Sinds de coup is steeds openlijker te zien dat ze aan de leiband van Ankara lopen". Na de coup kregen Gülen-sympathisanten, tegenstanders van Erdogan, bijvoorbeeld te horen dat ze niet langer welkom waren in de moskeeën.

Het is niet verwonderlijk dat Erdogan zich zoveel moeite getroost zijn Nederlandse achterban te bereiken. Vanaf 5 april mogen Turkse Nederlanders gaan stemmen over de grondwetswijziging in Turkije. Het gaat om zo'n 250.000 stemgerechtigden, onder wie de steun voor Erdogan groot is, groter dan in Turkije zelf doorgaans. Er staat dus veel op het spel voor Erdogan.