Mogelijke combinatietherapie voor triple-negatieve borstkanker

Publicatie Utrechtse onderzoekers

Utrechtse onderzoekers hebben opgehelderd hoe een combinatietherapie tegen borstkanker tumorcellen doodt. Een combinatietherapie verandert de werking van meerdere eiwitten tegelijkertijd en pakt daarmee de tumor aan. In nieuw onderzoek leggen ze het mechanisme bloot achter een combinatietherapie tegen een agressieve vorm van borstkanker. Ze publiceren hun bevindingen in het februarinummer van Molecular & Cellular Proteomics.

Ophoping van blaasjes in borstkankercellen
Ophoping van blaasjes in borstkankercellen, die uiteindelijk leiden tot celdood (foto: Stamatia Rontogianni)

De wetenschappers deden onderzoek naar Triple-negatieve borstkanker (TNBC). Dit is een agressieve vorm van borstkanker met zeer beperkte therapeutische opties en een slechte prognose. Ondanks uitvoerig onderzoek is er nog altijd geen behandeling voor deze vorm van borstkanker, en de ontwikkeling van een nieuwe therapie is daarom hard nodig.

De onderzoeksgroep toonde onlangs al aan dat gecombineerde remming van twee eiwitten in borstkankercellen (EGFR en ROCK) resulteert in celdood, maar de precieze werking bleef onduidelijk. Met massaspectrometrie wisten de wetenschappers nu het onderliggende mechanisme bloot te leggen.

Combinatie

De Utrechtse onderzoekers hebben, in samenwerking met onderzoekers van het NKI, veranderingen in de expressie en activatie van eiwitten in kaart gebracht bij enkele en gecombineerde therapie. “Onze onderzoeksgegevens onthulden autofagie – het proces waarbij celproducten worden afgebroken en hergebruikt – als het belangrijkste proces in de reactie van de borstkankercellen op de gecombineerde behandeling”, vertelt laatste auteur Maarten Altelaar.

Het gunstige effect trad alleen op bij de gecombineerde therapie. Remden de onderzoekers met enkele therapie alleen het EGFR-eiwit dan trad juist een beschermende reactie voor de tumorcellen op. “Gecombineerde remming van de eiwitten EGFR én ROCK leidt echter tot blokkade van autofagie en daardoor ophoping van de blaasjes gevuld met materiaal bestemd voor recycling”, zegt Altelaar. Dat leidt uiteindelijk tot antitumoractiviteit door celdood.

Voor een duurzame klinische respons zijn effectieve combinatiestrategieën nodig, zegt Altelaar, zoals deze gecombineerde EGFR-ROCK-remming. “Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor TNBC-therapie.”

Diagnose

Eerder hebben deze onderzoekers op basis van extracellulaire blaasjes al betrouwbare biomarkers kunnen identificeren die specifiek zijn voor borstkanker-subtypen, zoals TNBC. “Deze blaasjes worden uitgescheiden door tumoren in de bloedbaan en na opzuivering kunnen de aanwezige eiwitten gebruikt worden voor niet invasieve diagnose van borstkanker, zogenaamde vloeibare biopsies”, vertelt Altelaar.

Publicatie

Combined EGFR and ROCK inhibition in TNBC leads to cell death via impaired autophagic flux. Stamatia Rontogianni*, Sedef Iskit, Sander van Doorn*, Daniel S. Peeper and Maarten Altelaar*. Molecular & Cellular Proteomics, February issue. pii: mcp.RA119.001800. doi: 10.1074/mcp.RA119.001800.

* auteurs verbonden aan de Universiteit Utrecht