Marta Verweij wint Stuart Jay Freedman Award in Experimentele Kernfysica

De American Physical Society (APS) heeft dit jaar de Stuart Jay Freedman Award in Experimental Nuclear Physics toegekend aan Marta Verweij. De jury prijst Verweij voor haar “baanbrekende werk in experimenteel onderzoek naar straling van hoog-energetische deeltjes in het quark-gluon-plasma, geproduceerd door ultrarelativistische zware ionenbotsingen.”

De Stuart Jay Freedman Award in Experimental Nuclear Physics wordt jaarlijks uitgereikt aan een uitmuntende beginnende experimenteel onderzoeker in de kernfysica. De prijs bestaat uit 4000 dollar, een certificaat en een uitnodiging voor de herfstbijeenkomst van de APS Division of Nuclear Physics, inclusief reisvergoeding, om een presentatie te geven en de prijs in ontvangst te nemen.

Marta Verweij. Source: Symmetry Magazine

Marta Verweij

Verweij onderzoekt de sterke wisselkracht, Quantum Chromodynamica, in multi-TeV ultra-relativistische proton- en kernbotsingen, met de nadruk op hoog energetische subatomaire deeltjes. Voorheen was ze lid van het CMS-experiment bij de Large Hadron Collider (LHC), waar ze de onderzoeksgroep leidde die het quark-gluon-plasma bestudeerde. Momenteel is ze lid van het ALICE-experiment, waar ze samenwerkt met haar team en collega’s over de hele wereld om een dieper inzicht te krijgen in de modificatie van hoog-energetische deeltjes in het quark-gluon-plasma. Eerder ontving ze onder andere een Alfred P. Sloan Research Fellowship en een NWO START-UP subsidie.