Marjolein Dijkstra benoemd tot KNAW-lid

Marjolein Dijkstra

De KNAW heeft achttien nieuwe leden gekozen, waaronder de Utrechtse natuurkundige Marjolein Dijkstra. De KNAW kiest nieuwe leden op grond van hun wetenschappelijke prestaties. Leden van de KNAW, nu in totaal zo’n vijfhonderdvijftig, zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines. Marjolein Dijkstra is hoogleraar Computersimulaties van gecondenseerde materie. Eerder deze maand ontving ze een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro voor onderzoek om passieve nanomaterialen tot leven te brengen.

Colloïdale suspensies

Marjolein Dijkstra werkt aan het fundamentele begrip van colloïdale suspensies, zoals melk, bloed, verf en inkt. Het zijn vloeistoffen waarin zich colloïdale deeltjes bewegen die kleiner zijn dan een honderdste van de doorsnee van een haar, vaak samen met andere typen deeltjes zoals ionen en polymeren. Dijkstra ontwikkelt nieuwe computersimulatietechnieken om het gedrag van deze complexe oplossingen theoretisch te voorspellen.

Praktisch toepasbaar werk

De KNAW prijst Dijkstra om haar werk dat niet alleen wetenschappelijk baanbrekend is, maar ook praktisch toepasbaar. Dit blijkt uit haar deelname in vele samenwerkingsprogramma’s met bedrijven, zoals het Advanced Research Center Soft Advanced Materials en het Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium. Haar meest recente onderzoek richt zich er op om passieve nanomaterialen tot leven te brengen.

Meer informatie
Website KNAW