Maaike Huijzer wint Barbara Reinhartz scriptieprijs: vermogensrechtelijke afwikkeling van de woning na informeel samenleven niet goed geregeld

Op 8 maart 2024 heeft promovenda Maaike Huijzer (voormalig UU-student) de Barbara Reinhartz scriptieprijs gewonnen. Zij schreef haar scriptie over de vermogensrechtelijke afwikkeling van de woning na informeel samenleven onder begeleiding van Wendy Schrama in het kader van de afronding van haar master Privaatrecht met specialisatie familierecht.

De Barbara Reinhartz scriptieprijs wordt tweemaal per jaar uitgereikt aan de beste masterscriptie over (internationaal) familievermogensrecht door het Tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht en de uitgever Wolters Kluwer. De driekoppige jury koos de scriptie van Maaike onder andere vanwege haar grondige en methodologische goed verantwoorde jurisprudentieanalyse naar vermogensverschuivingen bij financiële bijdragen in de woning na informeel samenleven. Informele samenleven houdt in dat de partners op basis van een affectieve relatie samenwonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap. Voor informele families geldt geen wettelijk relatieregime, maar het algemene vermogensrecht. Toepassing hiervan leidt tot rechtsonzekerheid en de beschermende werking van het huwelijksvermogensrecht ontbreekt. Maaike constateert dat in de rechtspraak onduidelijkheid bestaat op dit terrein en dat er veel rechtsonzekerheid heerst.

Na het afronden van haar studie is Maaike in 2024 gestart met een promotieonderzoek naar informele relaties bij het Utrecht Centre for European Research into Family Law (UCERF). Maaike onderzoekt hoe de rechtspositie van informele relaties verbeterd kan worden.