Logicus Rosalie Iemhoff ontvangt prestigieuze Vici-beurs

Logicus dr. Rosalie Iemhoff (Filosofie) heeft een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro ontvangen. Met de beurs kan zij de komende vijf jaar een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opbouwen. Iemhoff is één van de zes Utrechtse toponderzoekers aan wie de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de prestigieuze beurs toegekend heeft. Iemhoff gaat met haar Vici onderzoek doen naar de optimale beschrijving van logica.

Optimale beschrijving van logica

Er zijn vele vormen van redeneren: wiskundig, juridisch, epistemisch, rationeel, om er een paar te noemen. Die vormen van redeneren kunnen worden gemodelleerd door middel van logica's en bewijssystemen.  Elke logica kan zelf weer op talloze manieren beschreven worden, maar niet elke beschrijving is even goed. Wat de optimale  beschrijving is wordt bepaald door de wijze waarop de logica gebruikt wordt: in sommige situaties is efficiëntie van belang, terwijl in een andere context bijvoorbeeld juist expressiviteit wordt verlangd. Het vinden van zo'n optimale beschrijving is belangrijk omdat het nut van de logica als formalisering van redeneren daarvan afhangt. In dit project worden methodes ontwikkeld om die optimale beschrijvingen te vinden.

Rosalie Iemhoff

Rosalie Iemhoff is een logicus die werkt aan onderwerpen in de wiskundige en filosofische logica. Zij bestudeert de vele manieren waarop logica's beschreven kunnen worden. Daarbij richt zij zich zowel op logica's die belangrijk zijn in toepassingen als logica's die theoretisch gemotiveerd zijn. Leidend in haar onderzoek is de zoektocht naar uniforme methodes die ad hoc inzichten veralgemeniseren en versterken.

Over de Vici

De Vici-subsidie is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. Vici biedt de onderzoeker de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie. De Vici-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Veni-subsidie (voor pas gepromoveerden, tot 3 jaar na promotie) en de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs, tot 8 jaar na promotie).