Leonard Rutgers waarschuwt in column voor de tikkende tijdbommen rond Rome

De vulkaan Etna op het Italiaanse eiland Sicilië © iStockphoto.com/SalvoV
De vulkaan Etna op het Italiaanse eiland Sicilië © iStockphoto.com/SalvoV

In zijn column in Het Financieele Dagblad (12 november) waarschuwt prof. dr. Leonard Rutgers (Antieke cultuur) ons deze week voor een foutje van de oude Romeinen dat nog weleens riskant kan zijn voor het huidige Rome.

Prof. dr. Leonard Rutgers (foto: Marijn Alders)
Prof. dr. Leonard Rutgers

Op 30 oktober werd Midden-Italië opgeschrikt door de zoveelste aardbeving van dit jaar. Omdat Italië precies op de plek ligt waar de Afrikaanse tektonische plaat onder de Euraziatische plaat schuift, heeft het land vaak te maken gehad met zware aardbevingen in de loop der geschiedenis. Maar ook de vele actieve vulkanen waar het land over beschikt zijn hier het gevolg van.

De Vesuvius en de Etna zijn welbekend, maar ook Rome wordt omsingeld door vulkanen. Die houden zich echter al millennia gedeisd. De oude Romeinen maakten dankbaar gebruik van deze groep vulkanen: het vulkanisch gesteente was een geliefd bouwmateriaal. Nu blijkt uit nieuw onderzoek dat deze rustige vulkanen minder onschuldig zijn dan ze in eerste instantie leken: ze blijken slechts slapend te zijn, in plaats van voorgoed uitgedoofd. Gemiddeld eens in de 31.000 jaar ontwaken ze. Dat is niet vaak, maar Rutgers constateert een probleem: "De laatste uitbarsting bij Rome was 36.000 jaar geleden."