Kennisdeling: Werkervaringsmogelijkheden voor statushouders

Eind maart organiseerde Incluusion een inspirerende bijeenkomst over het Incluusion Traineeship programma. Verschillende onderwijsinstellingen en organisaties die ook werkervaringsmogelijkheden voor statushouders willen creëren, waren aanwezig. Incluusion organiseert al meer dan 3 jaar traineeships voor statushouders binnen verschillende afdelingen van de UU en heeft daarom genoeg learned lessons te delen.

"We kregen veel vragen over het traineeship programma, vooral vanuit verschillende onderwijsinstellingen," vertelt Ragna Senf, programmamanager van Incluusion over de aanleiding voor deze bijeenkomst. "Het leek ons efficiënter én inspirerender om een gezamenlijke kennisdelingsbijeenkomst te organiseren met gelegenheid tot netwerken".

De opkomst was zeer divers: aanwezigen kwamen vanuit Maastricht tot Groningen en vertegenwoordigden niet alleen onderwijsinstellingen, maar ook organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen, zoals het COA, UAF en VluchtelingenWerk Nederland.

Grote belangstelling

Jaarlijks melden zich gemiddeld 80 statushouders aan voor het Incluusion Traineeship programma, waarvan 10 tot 15 trainees worden geselecteerd. Trainees doen werkervaring op binnen specifieke afdelingen van de UU. Daarnaast volgen zij een aanvullend programma van Incluusion dat gericht is op ontwikkeling (Nederlandse taallessen, interculturele competenties training en trainingen voor professionele ontwikkeling) en ondersteuning (themabijeenkomsten met alle trainees, check-in meetings met Incluusion en evaluatiemomenten met de werkplek).

“De kandidaten wonen verspreid over Nederland, maar we willen niemand afwijzen op basis van reisafstand. Statushouders bepalen namelijk niet zelf aan welke gemeente ze worden gekoppeld” zegt Lina Senen, projectleider van de Incluusion Traineeship. De reiskosten moeten echter wel gedekt worden (bijvoorbeeld door de gemeente of het UAF) en een trainee moet zich bewust zijn van de reisafstand en wat dit in de praktijk betekent.

Senen vervolgt: “Het gevolg is dat we een paar trainees in het programma hebben die gemiddeld twee uur reizen om op kantoor te komen.” Incluusion hoopt dat meer organisaties in Nederland een vergelijkbaar traineeshipprogramma voor statushouders gaan oprichten. “Trainees zijn ontzettend gemotiveerd om een traineeship te volgen en uiteindelijk een werkend leven op te bouwen, maar de reisafstand naar Utrecht kan een drempel zijn. Het zou mooi zijn als er een betere spreiding over het land komt,” vertelt Senen tijdens de bijeenkomst.

Kennisdeling

Het eerste deel van de bijeenkomst richtte zich op het ontstaan, de groei en ontwikkeling van het Incluusion Traineeship programma. Incluusion startte in 2019 met een pilotproject voor vijf trainees en heeft sindsdien meerdere groepen verwelkomd. Begin 2024 is een nieuwe ronde met dertien statushouders gestart. Twee trainees deelden samen met de begeleiders van hun werkplek hun ervaringen. Zij vertelden wat er volgens hen belangrijk is voor een succesvol traineeship en beantwoordden vragen uit het publiek.

In het tweede deel bespraken de aanwezigen diverse aspecten voor het creëren, vormgeven en behouden van werkervaringsplaatsen voor statushouders binnen organisaties. Ze benoemden belangrijke punten voor de werving en selectie van kandidaten, de interne communicatie om geschikte werkervaringsplekken met begeleiding te vinden en het inrichten van het begeleidende programma.

Na afloop ontving Incluusion positieve reacties van de aanwezigen. “De motivatie om werkervaringsplaatsen voor statushouders op te richten was voelbaar,” vertelt Senen trots. Veel aanwezigen concludeerden dat het tijd is om gewoon te beginnen. Na de bijeenkomst deed Incluusion daarom nog een oproep tot actie: welke grote of kleine stap kun jij vandaag zetten om dit doel in jouw organisatie op weg te helpen?

Geïnspireerd geraakt?