Jan Vorstenbosch over eigen regie in de zorg in Trouw

© iStockphoto.com/SilviaJansen
© iStockphoto.com/SilviaJansen

Naar aanleiding van zijn eigen ervaringen als mantelzorger, publiceerde dr. Jan Vorstenbosch (Ethiek Instituut) een opinieartikel in Trouw (24 september) over 'eigen regie' in de zorg.

Dr. Jan Vorstenbosch
Dr. Jan Vorstenbosch

In 2005 schreef hij Zorg. Een filosofische analyse, maar nu zijn moeder in een verpleeghuis woont, wordt Vorstenbosch in de praktijk geconfronteerd met een sleutelbegrip uit die filosofie: eigen regie. 'Eigen regie' blijkt in de praktijk vooral 'eigen verantwoordelijkheid' te betekenen. Termen als 'eigen regie' en 'participatie' die door beleidskanalen bedacht worden, hebben volgens Vorstenbosch weinig te maken met de alledaagse werkelijkheid in de zorg. 

Hoe moet het zorgbeleid dan wel ingericht worden? Volgens Vorstenbosch moeten de particuliere verhoudingen centraal staan, verhoudingen die zich zelden laten vangen in een scherpe scheiding tussen eigen wil en die van anderen. "Zorgen voor iemand betekent niet: hem of haar aan 'eigen regie' overlaten, maar vooral zien en 'lezen' wat hij of zij nodig heeft en daar op inspelen. Het betekent vragen, proberen, slim zijn, suggereren en zachte dwang uitoefenen. Dat is veel meer dan zorgen dat hij of zij gewassen wordt of eet. Het ontwikkelen van die sociale intelligentie zou in de opleiding en het personeelsbeleid centraal moeten staan," aldus de ethicus.