Hilda Groen wint Duparc Prijs voor masterscriptie over Chinees behang

Uitreiking Duparc Prijs. © Daphne Martens
Hilda Groen (links midden) wint Duparc Prijs 2022. © Daphne Martens

Vorig jaar studeerde ze al af in de RMA Art History, maar vorige week won Hilda Groen nog de Duparc Prijs van het Mauritshuis. Groen won de prijs voor haar scriptie ‘Glimpses of the Unfamiliar World. An Inquiry Into the Eighteenth-Century Chinese Wallpapers at Country House Oud Amelisweerd in Bunnik’. Groens scriptie geeft een heel mooi beeld van de internationale smaak van de achttiende-eeuwse Nederlanders, aldus het juryrapport.

Chinoiserie in Oud Amerlisweerd

In Groens scriptie staan de Chinese behangselschilderingen van het landhuis Oud Amelisweerd centraal. Groen ontdekte dat het behang in Nederland, anders dan in bijvoorbeeld Engeland, werd aangebracht in representatieve of semipublieke ruimtes van het huis, in plaats van in de meer informele kamers. De stijl heette ‘chinoiserie’, een ‘cross-cultural’ decoratieve stijl, waarin Chinese met Europese stijlelementen werden verenigd.

Een voorbeeldige scriptie

De jury is razend enthousiast over Groens scriptie: “Ze heeft haar onderwerp heel grondig en vanuit verschillende invalshoeken aangepakt. De jury typeert deze scriptie als voorbeeldig wat betreft vraagstelling, theorie, historiografie en illustratiemateriaal. Het onderwerp is vernieuwend en de onderzoekster heeft heel veel werk verzet.”

Het Mauritshuis reikt de Duparc Prijs uit voor de beste kunsthistorische masterscriptie op het gebied van de beeldende kunst in de Nederlanden tussen 1400 en 1800. De prijs is vernoemd naar voormalig directeur van het museum Frits Duparc en werd bij zijn vertrek in 2008 in het leven geroepen.
 

Meer informatie
Lees Hilda's scriptie