8 november 2018

Beatrice de Graaf op NRC.nl

Het geweld van de Eerste Wereldoorlog eindigde niet in 1918

Bron: Wikimedia/John Warwick Brooke
Bron: Wikimedia/John Warwick Brooke

Op 2 november verscheen een nieuwe column van prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) op NRC.nl. In 'Herdenk het doorgaande geweld van na 1918' schrijft De Graaf over het vele geweld aan de randen van Europa dat ook nog na 1918 doorging en dat we vaak vergeten. 

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Milette Raats
Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Milette Raats

Volgend jaar is het begin van de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden. Dat jubileum zal, net zoals die van het einde van de Eerste Wereldoorlog, uitgebreid worden herdacht. Maar stopte het geweld ook echt na 1918?

west-europese landen

"De herdenkingen gaan vooral over de vrede in West-Europese landen. Maar oorlog en vervolging gingen hard door aan de randen van Europa", aldus De Graaf op NRC.nl. "Wanneer we een mondiaal perspectief toepassen [...] en onze historische camera laten flitsen in Smyrna (Izmir), Fiume (Rijeka), of in Riga, dan verschijnen er schokkende beelden van belegeringen en massamoorden". De Graaf pleit dan ook voor een meer complete en inclusieve herdenking, waarbij we het aanhoudende geweld in de landen om Europa ook meenemen.