Frits van Oostrom krijgt Gouden Penning van Vlaamse Academie

Eerste Nederlandse winnaar

Prof. dr. Frits van Oostrom. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Frits van Oostrom. Foto: Ed van Rijswijk

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) reikt dit jaar haar Gouden Penning uit aan historisch letterkundige prof. dr. Frits van Oostrom.

Verspreiding wetenschap en kunst

De Gouden Penning is de belangrijkste prijs van de Academie en wordt ieder jaar toegekend aan een persoonlijkheid die met zijn uitzonderlijke loopbaan bijdraagt aan de verspreiding van wetenschap en kunst. Van Oostrom is de eerste Nederlander die de Gouden Penning in ontvangst zal nemen. Naast zijn wetenschappelijke excellentie heeft Van Oostrom steeds uiting gegeven aan een sterke drang tot outreach naar een breed publiek.

    Zelden heeft een literator de oude Vlaamse Letterkunde met zoveel deskundigheid en waardering beschreven als Frits van Oostrom. Hij deed dit met een keizerlijk Nederlands in zijn boeken over de Nederlandstalige letterkunde door de Middeleeuwen heen.

    KVAB-voorzitter Joos Vandewalle

    Frits van Oostrom

    Van Oostrom is neerlandicus-mediëvist en hoogleraar te Utrecht. Zijn onderzoek beweegt zich op het kruispunt van literatuur en geschiedenis. Al zijn boeken hebben de ambitie om zowel de wetenschap vooruit te helpen als een breed publiek te boeien. Van Oostroms actieradius als wetenschapper reikt van de ivoren toren tot de markt. Hij werd bekroond met zowel wetenschappelijke als literaire prijzen, waaronder de Spinozaprijs (1995) en de AKO Literatuurprijs (1996). Dit najaar verscheen Nobel Streven, waarin hij de geschiedenis van Jan van Brederode virtuoos reconstrueert en vervat in een meeslepend verhaal.

    Letterlijk en figuurlijk verguld mee, juist waar dit eerbewijs komt uit Vlaanderen zelf, waar ik weliswaar aandachtig over schrijf, maar toch herkenbaar buitenlander blijf, al was het maar door mijn dictie...

    Gouden Penning

    De Gouden Penning wordt uitgereikt sinds 1998. Vorig jaar ging de prijs naar regisseur en choreograaf Alain Platel. Andere voorgangers zijn onder meer Sigiswald Kuijken, Marleen Temmerman, Jacques Rogge, Philippe Herreweghe, Roger Raveel en Dries Van Noten.

    KVAB

    De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten is een Koninklijk wetenschappelijk genootschap opgericht in 1772. Ongebonden en interdisciplinair nadenken en mee debatteren over maatschappelijke, wetenschappelijke en artistieke evoluties is de hoofdtaak van de academie. De KVAB erkent en bekroont excellente bijdragen aan wetenschap en cultuur.

    Meer informatie
    KVAB