3 mei 2017

Fout in de Koude Oorlog op shortlist Brusseprijs voor het beste journalistieke boek

Het boek Fout in de Koude Oorlog. Nederland in tweestrijd, 1945-1989 van dr. Martin Bossenbroek (Geschiedenis van de internationale betrekkingen) staat op de shortlist van de Brusseprijs 2017. Uit een recordaantal van 182 ingezonden publicaties uit 2016 heeft de jury vijf titels geselecteerd.

De Brusseprijs voor het beste journalistieke boek is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs wordt uitgereikt sinds 2006 en is vernoemd naar de legendarische journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941)

Dr. Martin Bossenbroek
Dr. Martin Bossenbroek

Fout in de Koude Oorlog

In zijn boek Fout in de Koude Oorlog verweeft Bossenbroek de twee bijzondere levenslijnen van Joris Ivens en Joseph Luns met een indringende en verhelderende analyse van het hele panorama aan foute keuzes die de Koude Oorlog aan Nederland opdrong. Van de Derde Weg tot atoomspionage, van het Oud-Strijders Legioen tot de Rode Jeugd, van het militair-industrieel complex tot de vredesdemonstraties.

  Bekendmaking

  De winnaar van de Brusseprijs 2017 wordt bekendgemaakt op zaterdagavond 10 juni in een speciale uitzending op locatie van NOS Met het Oog op Morgen vanuit Studio Desmet te Amsterdam. De winnaar ontvangt een oorkonde en een bedrag van €10.000. Nadere informatie over de uitzending en het voorprogramma volg binnenkort.

  Alle genomineerden: 

  • Martin Bossenbroek – Fout in de Koude Oorlog. Nederland in tweestrijd, 1945-1989 (Prometheus)
  • Auke Kok – 1936. Wij gingen naar Berlijn (Thomas Rap)
  • Stefan Vermeulen – Heineken na Freddy. De strijd van een Nederlands wereldconcern (Prometheus)
  • Frank Westerman – Een woord een woord (De Bezige Bij)
  • Jolande Withuis – Juliana. Vorstin in een mannenwereld (De Bezige Bij)