Europees verbod op brandstof van palmolie: 'Het wordt verkeerd verbouwd'

Birka Wicke doet al tien jaar onderzoek naar schadelijke gevolgen palmolie

Palmolieveld
Foto: Robert_ford @iStock

Vanaf 2021 is palmolie in de EU niet meer toegestaan als biobrandstof. Dat heeft het Europees Parlement gisteren besloten. Goed nieuws, vindt Birka Wicke, die veel onderzoek doet naar biobrandstoffen. “Palmolie an sich is niet slecht, het probleem ligt bij de manier waarop het verbouwd wordt.”

Biobrandstoffen zijn zeker niet altijd milieuvriendelijker dan fossiele brandstoffen. Voor palmolie wordt in Indonesië en Maleisië zoveel regenwoud gekapt, dat de netto CO2-uitstoot ervan zelfs tot wel 80 procent hoger ligt dan bij fossiele brandstof. Voor andere biobrandstoffen die van gewassen gemaakt worden, geldt dat het verbruik niet verder mag toenemen.

Onderzoeker Birka Wicke is niet verrast dat er nu eindelijk een Europees verbod komt op palmolie als biobrandstof. “Onze groep heeft in 2008 al een uitgebreide studie gedaan naar de levenscyclus van palmolie en of energie hiermee duurzaam kan worden opgewekt. Wat bleek: alles hangt af van het landgebruik. Als er voor de aanleg van een palmolieplantage ontbossing plaatsvindt,  dan heb je altijd meer uitstoot dan bij fossiele brandstoffen. Maar als er braakliggende grond wordt gebruikt, dan kan het juist heel positief uitpakken. Het hangt echt af van wat voor land wordt gebruikt.”

We moeten vol inzetten op tweede generatie biobrandstoffen

Toch zijn er ook op- en aanmerkingen op het verbod. Palmolie zit namelijk ook in luxe producten als zeep, ijs en koekjes. En die worden niet verboden. “Palmolie is de goedkoopste plantaardige olie die er is en daardoor wordt het veel gebruikt. Voor deze palmolie worden natuurlijk ook gewoon bossen gekapt, maar ik denk niet dat veel consumenten zich daar voldoende van bewust zijn.”

De afdeling van Wicke ziet meer toekomst in zogenaamde tweede generatie biobrandstoffen. “Dit zijn brandstoffen uit bijvoorbeeld hout en gras, waarvoor geen voedsel wordt verbruikt. Ook hierbij is de precieze uitstoot sterk afhankelijk van allerlei factoren, maar als het goed gebeurt dan is er een emissiereductie van tachtig procent of meer mogelijk ten opzichte van fossiele brandstoffen. Wat ons betreft moet daar vol op ingezet worden.”