8 oktober 2018

Op VPRO Tegenlicht

Engelstalige versie documentaire 'Ons Gemeengoed' met Tine de Moor

VPRO Tegenlicht: Ons gemeengoed. Aflevering van 1 april 2018
VPRO Tegenlicht: Ons gemeengoed. Aflevering van 1 april 2018

De documentaire Ons Gemeengoed van VPRO Tegenlicht, waarin prof. dr. Tine de Moor (Economische en Sociale Geschiedenis) wordt geïnterviewd, is nu ook beschilkbaar met Engelse ondertiteling. De documentaire is gemaakt door Shuchen Tan.

Ons Gemeengoed

Welke rol kunnen burgercollectieven spelen bij het oplossen van de problemen van deze tijd? Deze vraag dringt zich op nu de overheid zich terugtrekt en de private sector die taken maar deels overneemt. De documentaire vertelt over de manier waarop burgercollectieven in dit gat springen en zelf de verantwoordelijkheid nemen bij arbeidsongeschiktheid, in de ouderenzorg en alternatieve energievoorziening. 

commons

Sinds 2005 heeft het aantal burgercollectieven in Nederland, ook wel samengevat onder de term commons, een enorme vlucht genomen. In een burgercollectief nemen burgers zelf het initiatief tot gezamenlijk beheer in situaties waar de overheid of de markt het laat afweten. Ouderparticipatiecrèches, Wikipedia, broodfondsen of windenergie-coöperaties zijn daar goede voorbeelden van. Uitgangspunt is dat men niet uitgaat van het eigen belang. Op korte termijn moet er misschien zelfs iets worden ingeleverd. Maar uiteindelijk komt het collectieve belang alle participerende leden ten goede.

engelse versie

Van de documentaire is nu een internationale versie beschikbaar, getiteld Our Common Good. Engelstalige versies van documentaires worden onder de serienaam VPRO Backlight gepubliceerd.