Elmar Hellendoorn in de media over politieke bedrijfsstrategie Nederland

© iStockphoto.com/Poulssen
© iStockphoto.com/Poulssen

Dr. Elmar Hellendoorn (Geschiedenis van de internationale betrekkingen) pleit in de Volkskrant (22 februari) en Dagblad van het Noorden (4 maart) voor meer onderzoek naar eventuele politieke beweegredenen bij overnames van Nederlandse bedrijven door andere landen.

"De afgeblazen overname van Unilever door Heinz Kraft zou Nederlandse strategische belangen schaden", waarschuwt Hellendoorn. En dat is slechts een voorbeeld. Door de opkomst van China en het protectionistische economische beleid van Donald Trump verandert de politieke wereldorde. Juist daarin moet Nederland zich herbezinnen op zijn internationale positie en langetermijnstrategie, zegt Hellendoorn. 

Elmar Hellendoorn MA
Dr. Elmar Hellendoorn

Geopolitiek en markt

"In de huidige internationale wanorde gaan geopolitiek en markten steeds meer samen", zegt de historicus. Hij waarschuwt bijvoorbeeld voor grote Chinese overnames: daarachter zouden nog weleens politieke motieven kunnen schuilen. Zo vraagt hij zich af of er achter het heropenen van de zijderoute van China naar Rotterdam wellicht meer schuilgaat dan uitsluitend het dienen van de wederzijdse economieën. China verstevigt er namelijk ook zijn positie mee in de wereldorde.

Langetermijnstrategie

Europa onderschat het gevaar dat China op economische wijze machtspolitiek wil bedrijven volgens Hellendoorn. En de implicaties van het versmelten van geopolitiek en markten voor de Nederlandse welvaart en veiligheid zijn nog niet te overzien. "Daarom is het tijd om ons af te vragen in hoeverre we onze langetermijnstrategische economische belangen door kortetermijnwinstbejag mogen laten bepalen", waarschuwt Hellendoorn.