Edward Brans per 1 november hoogleraar Duurzaamheid en Milieuaansprakelijkheid

Edward Brans

Per 1 november 2020 is dr. mr. Edward Brans benoemd tot bijzonder hoogleraar Duurzaamheid en Milieuaansprakelijkheid bij de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht. Het betreft een bijzondere leerstoel, mogelijk gemaakt door Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn.

Edward Brans heeft ruime ervaring zowel in de wetenschap als in de advocatuur. Momenteel is hij Counsel bij advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken.

Voorheen doceerde hij privaatrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Brans is een specialist op het terrein van het milieurecht en zowel het bestuursrechtelijke als privaatrechtelijke aansprakelijkheidsrecht. Collega’s en studenten zullen profiteren van zijn ruime praktijk- en proceservaring en gedegen kennis van zaken over vele actuele duurzaamheidsthema’s (aansprakelijkheid klimaatverandering, verduurzaming warmtevoorziening, wateroverlast en - tekorten).

Hij promoveerde in 2001 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op een proefschrift getiteld ‘Liability for Damage to Public Natural Resources. Standing, Damage and Damage Assessment’, een thema dat nog steeds nauw aansluit bij het onderzoeksprogramma van het  Centre for Water, Oceans and Sustainability Law aan de Universiteit Utrecht, waar de leerstoel ondergebracht zal worden.

Zijn inbreng zal zich daar echter niet toe beperken en samenwerking is voorzien met andere onderzoeksgroepen en afdelingen, zowel binnen als buiten het departement en de faculteit. Brans zal deel uitmaken van de afdeling Staatsrecht, Bestuursrecht en Rechtstheorie.  

Brans combineert zijn bijzonder hoogleraarschap met zijn functie bij Pels Rijcken.