Drie vragen aan Madeleine de Cock Buning over fakenews

“Mooi dat de EU ons advies ter harte neemt”

In maart presenteerde een internationale EU commissie van experts, onder leiding van prof. Madeleine de Cock Buning (hoogleraar Intellectueel eigendomsrecht) de EU een advies over aanpak van online desinformatie. Vandaag presenteerde de Europese Commissie een actieplan om fakenews aan te pakken. Drie vragen aan De Cock Buning over het actieplan, nepnieuws en mediawijsheid. 

Wat vindt u van het actieplan?

“Ik ben blij dat Eurocommissaris Gabriel het rapport van de high level group on fakenews als basis heeft genomen voor haar beleid en met een actieplan komt. Nú is de tijd om iets te doen. Alleen dan kunnen we als burgers van Europa erop vertrouwen dat we betrouwbare en onafhankelijke informatie blijven ontvangen. Er bestaat geen simplistische oplossing, zoals bijhouden van lijsten met nepnieuws, of het verbieden van bepaalde artikelen of items. Dat soort oplossingen zijn gevaarlijk voor de persvrijheid. Dan is het middel erger dan de kwaal.”

Facebook, Google en Twitter moeten informatie geven over de werking van hun algoritmen om de verspreiding van desinformatie en nepnieuws tegen te gaan.

prof. mr. drs. Madeleine de Cock Buning
Hoogleraar Intellectueel eigendomsrecht, Auteursrecht en Media- en Communicatierecht

Wat moet er wel gebeuren?

“Desinformatie heeft meer dan één oorzaak, zoals de combinatie van aantrekkelijke titels (clickbait) met algoritmes die dat aan groepen mensen voorschotelen. De  oplossing is daarom ook meervoudig. In elk geval moeten online media moeten meer inzage geven in hun werkwijze voor de bestrijding van nepnieuws. Facebook, Google en Twitter moeten dus informatie geven over de werking van hun algoritmen om de verspreiding van desinformatie en nepnieuws tegen te gaan. Daar kiest de Europese Commissie nu voor. En niet met wetgeving maar een gedragscode. Dat is een goede keuze. Verder hebben wij gepleit voor investeren in mediawijsheid en het oprichten van onderzoekscentra naar disinformatie. Daar zet de Europese Commissie ook op in.”

Gaat het werken?

“Ik denk dat zelfregulatie kan werken, en uiteindelijk in het algemeen belang verreweg het beste is. We moeten koste wat kost zorgen dat de vrijheid van informatie en de persvrijheid op geen enkele manier geschaad worden. De High Level Group bestaat nog tot begin volgende jaar en zal in de gaten houden of de voorgestelde maatregelen worden geïmplementeerd én of ze werken.”