Drie nieuwe diversiteitsnetwerken

Binnen de Universiteit Utrecht groeit het aantal diversiteitsnetwerken. In de afgelopen weken lanceerden twee nieuwe diversiteitsnetwerken zich: Accessible Academia en African and Caribbean Heritage Network. In januari komt daar een derde bij, het Class Consious Academics Network.

Deze en de al langer bestaande netwerken zijn opgericht door medewerkers, studenten of door medewerkers en studenten samen. De Universiteit Utrecht is blij met haar diversiteitsnetwerken en ondersteunt ze, omdat het belangrijk is dat mensen zich binnen de universiteit veilig en op hun plek kunnen voelen. Daar hoort ook bij dat iemand zichzelf kan herkennen in anderen binnen de organisatie en aansluiting kan vinden. 

Accessible Academia

Op 3 december, de internationale dag van mensen met een handicap, werd het platform Accessible Academia gelanceerd. Accessible Academia is het eerste Nederlandse interuniversitaire netwerk voor en door gehandicapte academici, medewerkers en studenten. Accessible Academia is vormgegeven rondom drie verschillende pijlers: ervaringen uitwisselen, belangenbehartiging en onderzoek. Het netwerk heeft ambities met landelijke reikwijdte.

Op 26 januari organiseert Accessible Academia in samenwerking met NOG PhD council een lezing door dr. Nicole Brown over ableisme in de academia. Op 27 en 28 januari volgen workshops op het thema. 

Lees meer op de website van Accessible Academia
Lees het interview met Eline Pollaert in DUB

African and Caribbean Heritage Network

Het African and Caribbean Heritage Network is een door UU-studenten geleid netwerk in Utrecht, dat het Afrikaanse en Caribische erfgoed viert door middel van sociale en educatieve activiteiten. Het netwerk is een bloeiende gemeenschap die open staat voor alle studenten van verschillende etnische en culturele achtergronden en voor hen die meer willen leren over Afrika en het Caribisch gebied. Aangezien er nog steeds erg weinig of geen etnische en culturele diversiteit is in de academische ruimtes van de UU, biedt ACHN studenten een veilige ruimte om samen vooruitgang te boeken en een manier om de stemmen van studenten van Afrikaanse en Caribische afkomst te versterken. Het netwerk doet dit onder andere door bijeenkomsten voor studenten te faciliteren, waarin zij actief kunnen deelnemen aan dialogen en die hen een gevoel van saamhorigheid kunnen geven. Het ACHN lanceerde op 10 december.

Medeoprichter en secretaris Makeda Ferguson: "Het idee ontstond toen onze huidige voorzitter Ragma en PR-manager Morgan elkaar ontmoetten bij een van de UU’s Black Lives Matter-bijeenkomsten. Zij realiseerden zich dat er bij de universiteit en in Utrecht nog geen platform was voor studenten om hun culturen en ervaringen in Nederland te delen en manieren om in contact te komen met andere Afrikaanse en Caribische studenten. Nadat Ragma voorstelde om samen een vereniging op te richten, benaderden we andere studenten van Afrikaanse en Caribische afkomst die ook een ruimte van viering en saamhorigheid in Utrecht wilden maken, om een bestuur voor deze potentiële vereniging op te richten. Na vele vergaderingen en brainstormsessies besloten we om het African and Caribbean Heritage Network op te richten."  

In het volgende semester organiseert het netwerk een infoborrel voor geïnteresseerden. Het netwerk is te vinden op Instagram, Facebook en op LinkedIn. Voor meer informatie mail naar: ACHN@uu.nl

Class Conscious Academics network

Het Class Conscious Academics Network is een diverse groep van academische medewerkers en studenten van verschillende faculteiten werken, met als verbindend kenmerk hun lagere- of arbeidersklasse-achtergrond. 

Oprichter Jeroen Rijnders: “Vanaf de zomer 2020 zijn we met een kleine groep academici en studenten gaan praten over hoe onze ‘lagere’ of ‘arbeidersklasse’ achtergrond onze ervaringen op de universiteit heeft gevormd. We deelden verhalen over wegwijs worden als ‘eerste-generatiestudent’, harde financiële obstakels, discriminatie via impliciete vooroordelen, een nieuwe ‘academische’ identiteit creëren en vele andere onderwerpen. We ontdekten dat als het gaat over gelijkheid, diversiteit, en inclusiviteit, naast onze diverse genders, etniciteiten, en seksuele oriëntaties, voor ons klasse cruciaal bleek. Daarom besloten wij een platform op te richten voor studenten en academici, ten eerste om elkaar te ontmoeten in een maandelijks café en ons als community meer thuis te voelen op de universiteit. Daarnaast werken we aan een database om zichtbaarheid te creëren en via waar studenten en jonge academici een mentor kunnen aanschrijven, en begin 2021 starten we met een leesgroep en een serie panelgesprekken over klasse in academia om meer bewustzijn te hierover creëren.”

Voor meer informatie mail naar: CCAN@uu.nl.

Lees meer over diversiteitsnetwerken