De rol van Nederlandse universiteiten in de klimaatcrisis

Zijn Nederlandse universiteiten klaar om in actie te komen tegen klimaatverandering? Dr. ir. Sanli Faez, lid van de Utrecht Young Academy, schrijft een kritisch artikel in Science Guide over de rol van de universiteit in de klimaatcrisis. 

Dr. ir. Sanli Faez (Photo: Ed van Rijswijk)

Meer dan 2000 wetenschappers in Nederland hebben inmiddels een brief ondertekend waarin ze de zorgen van de “Fridays for Future” klimaatstakers onderschrijven. Ook de universiteit zal zich moeten aanpassen om klimaatverandering tegen te gaan. Op logistiek en facilitair niveau gebeurt dit al: de Universiteit Utrecht wil in 2030 CO2 neutraal zijn.

Faez benadrukt echter dat de fundamentele activiteiten van de universiteit, onderzoek en onderwijs, ook moeten veranderen. “Het is de hoogste tijd dat belangrijke academische instellingen hun kernactiviteiten volledig analyseren.” Hierbij moet gekeken worden naar de rol van de universiteit in deze transformatie naar een duurzame wereld. 

De Utrecht Young Academy heeft het College van Bestuur gevraagd om een crisisteam voor klimaatverandering op te zetten. Dit team moet het onderwijs en de onderzoeksagenda aanpassen aan de klimaatcrisis. In het artikel stelt Faez enkele kritische vragen die het team moet bespreken, zoals hoe studenten voorbereid moeten worden op klimaatproblemen en of de universiteit onderzoek moet faciliteren dat in strijd is met duurzame ontwikkeling. 

Faez roept iedereen op om actie te ondernemen op de werkplek als dat nog niet gebeurt. “Het is je recht als burger en je plicht als werknemer om te vragen om actie”. Alle handen zijn nodig aan het bed om deze nieuwe academische missie te volbrengen.