Collectie Moll te zien in programma “Jekels Jacht”

Voor het nieuwe programma Jekels Jacht bezocht wetenschapsjournalist Diederik Jekel onze Bijzondere Collecties om een deel van de privécollectie van Utrechtse hoogleraar Gerrit Moll (1785-1838) in te zien.

Gerrit Moll was een veelzijdige wetenschapper, die helaas bij het grote publiek onbekend is gebleven. Diederik Jekel besteedt in de tweede aflevering van zijn programma aandacht aan Molls experiment om de snelheid van het geluid te bepalen. De collectie Moll bevat onder andere originele archiefdocumenten over dit experiment.

Moll deed in 1823 een serie experimenten om de snelheid van het geluid te meten door vanaf twee heuvels kanonnen af te laten schieten. De waarnemingen en uitwerkingen van deze experimenten zijn bewaard gebleven, en geven een goed beeld van hoe Moll en zijn waarnemers te werk zijn gegaan. Onmisbare informatie dus voor wie deze experimenten wil reproduceren. Diederik Jekel was dan ook te gast bij onze Bijzondere Collecties om het materiaal in te zien.

Mensen die zelf een digitaal kijkje willen nemen in dit fascinerende materiaal moeten nog even geduld hebben, het wordt op dit ogenblik gedigitaliseerd en is binnenkort online te bewonderen. Het gedrukte artikel dat Moll over het experiment van de snelheid van het geluid schreef is wel al in te zien.

De aflevering van Jekels Jacht over Gerrit Moll is hier te zien.