10 september 2018

Voor vernieuwend onderzoek met wereldwijde impact

Bert Leufkens onderscheiden met de Distinguished Science Award

Voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de ontwikkeling van de farmaceutische wetenschappen is prof. Bert Leufkens van de Universiteit Utrecht door de International Pharmaceutical Federation onderscheiden met de Distinguished Science Award. Leufkens kreeg de onderscheiding voor zijn vernieuwende wetenschappelijk onderzoek op het snijvlak van innovatie, geneesmiddelenbeleid en regulering.

“Met zijn onderzoek heeft hij wereldwijd impact gehad op de kwaliteit van het geneesmiddelengebruik en het patiëntenbelang”, aldus voorzitter prof Tatsuro Irimura van de Board of Pharmaceutical Sciences van de FIP. Leufkens ontving de Award tijdens het jaarlijkse congres van de FIP, dat dit jaar in Glasgow plaatsvond.

Moleculaire basis cruciaal

Als wetenschapper heeft Leufkens zich altijd gericht op de maatschappelijke context rondom innovatie, regulering en goed gebruik van geneesmiddelen. 'Farmacie = moleculen + context', zo stelt Leufkens, '.... de moleculaire basis is cruciaal voor vernieuwende inzichten in ziekte en therapie, of de patient daar uiteindelijk beter van wordt, vraagt verbinding met maatschappij en zorgsystemen.