1 augustus 2017

Beatrice de Graaf in gesprek met Ernst Hirsch Ballin over veiligheid, terrorisme en angst

Ernst Hirsch Ballin. Bron: Wikimedia Commons/Mauritsvin
Ernst Hirsch Ballin. Bron: Wikimedia Commons/Mauritsvink

De Volkskrant laat andersdenkenden met elkaar in gesprek gaan. Ditmaal hoogleraar Geschiedenis van de internationale betrekkingen en terrorisme-expert prof. dr. Beatrice de Graaf in gesprek met voormalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin over terrorisme, veiligheid en angst.

De twee praten onder meer de veiligheid op Schiphol, die bekritiseerd wordt door De Graaf, en verdedigd door Hirsch Ballin, die als minister veel bezig is geweest met de veiligheid op de luchthaven. Op andere gebieden vinden de twee elkaar wel, bijvoorbeeld als het gaat over hoe emotie en angst de overhand hebben gekregen in het debat, samen met ongelijkheid en verdeeldheid een voedingsbodem voor complottheorieën volgens de twee. 

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Ed van Rijswijk

Begin aan de basis

Met integere bestuurders kun je in tijden van grote crisis een hoop bereiken volgens De Graaf, maar dat is niet genoeg om de polarisatie en angst in de samenleving te doen verdwijnen. We moeten beginnen aan de basis, zegt ze. Het onderwijs. Geef kinderen een gedeelde geschiedenis mee om de toekomstige eenheid van Nederland te waarborgen, aldus De Graaf. Uiteindelijk zijn beiden hoopvol over Nederland. De Graaf: "Het meest hoopvolle vind ik dat Nederland het hoogste percentage vrijwilligers heeft. Die mentaliteit, als die er ook in het politiek-publieke domein zou zijn, dan komt het helemaal goed."