Beatrice de Graaf in DWDD over speelfilm 'Layla M' en radicaliserende meisjes

Bron: YouTube (still)
Bron: YouTube (still)

Prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de internationale betrekkingen) was te gast bij De Wereld Draait Door (17 november) om te spreken over radicaliserende jonge vrouwen, naar aanleiding van de speelfilm Layla M.

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto Ed van Rijswijk
Prof. dr. Beatrice de Graaf

De film vertelt het verhaal van Layla, een jonge moslima in de pubertijd die langzaam maar zeker radicaliseert en uiteindelijk ook naar het kalifaat afreist. Het bijzondere aan de film is dat we nu eens bijna stap voor stap zien hoe radicalisering werkt. Tegelijkertijd tekent De Graaf aan dat het verhaal van Layla niet exemplarisch is voor alle radicaliserende jongeren: er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag waar radicalisering begint. Dat kan variëren van het geloof of de criminaliteit tot de liefde of familie en vrienden.

Uitzondering

Daarnaast benadrukt De Graaf met klem dat het in Nederland slechts om een handjevol jongeren gaat die daadwerkelijk naar Syrië afreist. Niet iedere puber die boos wordt of een beetje van het rechte pad afraakt is een (potentiële) terrorist. De kans is nog altijd veel groter dat deze jongeren in de criminaliteit belanden dan in het criminele terrorisme. Het is een hele kleine minderheid bij wie dat wel gebeurt. Bij jongeren die zodanig geradicaliseerd zijn dat het ook kan leiden tot geweld en uitreizen, is er vaak sprake van multiproblematiek: het gaat om een samenspel van pathologie, GGZ-problematiek, kwetsbare jongeren die vaak uit gebroken gezinnen komen en politieke motivatie.  "Radicalisering is dus niet één traject waarbij je blokjes kunt afvinken en één en één bij elkaar kunt optellen", aldus de hoogleraar.

Meer informatie
Kijk het fragment