1,6 miljoen euro voor onderzoek naar sociale eiwit-netwerken in de cel

NWO-subsidie voor samenwerkingsproject onder leiding van Albert Heck

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 1,6 miljoen euro toegekend aan een onderzoeksproject waarin Utrechtse en Wageningse onderzoekers samenwerken met Thermo Fisher Scientific en Protein Metrics. In het project, genaamd Monitoring and Visualizing Protein Societal Behavior in the Cell, willen de onderzoekers interacties tussen eiwitten in kaart brengen en visualiseren.

In elke cel van ieder organisme bevindt zich een groot scala aan eiwitten die met elkaar en andere biomoleculen samenwerken om goed te kunnen functioneren. De onderzoekers willen het sociale netwerk van deze interacties volledig en dynamisch in kaart brengen en visualiseren, om zo precies te begrijpen hoe het leven in een cel werkt. Het project richt zich daarbij op oer-bacteriën, om ook beter inzicht te verkrijgen in de evolutie en het ontstaan van leven. Om dit te realiseren, werken de onderzoekers aan het samenbrengen en integreren van meerdere geavanceerde structuurbiologische technieken, zoals massaspectrometrie, cryo-elektronenmicroscopie/tomografie en structuur modellering.

Samenwerking

De Utrechtse onderzoekers Albert Heck (projectleider), Friedrich Förster, Alexandre Bonvin en Richard Scheltema werken in dit project samen met John van der Oost en Serve Kengen van Wageningen University & Research. Daarmee verbindt het project twee recente Spinoza-laureaten: Albert Heck won de Spinozapremie in 2017, John van der Oost in 2018. Daarnaast zijn industriële partners Thermo Fisher Scientific en Protein Metrics betrokken.