Diploma van een niet-Nederlandse universiteit
Deze pagina beschrijft het stapsgewijze proces voor het voltooien van je aanmelding voor een masteropleiding aan de Universiteit Utrecht. Lees deze informatie zorgvuldig door voordat je met je aanvraag begint.
Voorwerk
Heb je een buitenlands apothekersdiploma, en wil je in Nederland werken in een openbare apotheek, poliklinische apotheek of ziekenhuisapotheek? Dan zijn de mogelijkheden afhankelijk van het land waar je je diploma hebt behaald.
- Heb je een apothekersdiploma behaald in een EER-land of Zwitserland, dan komt je diploma waarschijnlijk in aanmerking voor automatische erkenning in het BIG-register. Je dient je hiervoor te melden bij de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CIBG) via www.bigregister.nl. Als je diploma erkend wordt, kun je aan het werk als apotheker in een klinische setting.
- Heb je een apothekersdiploma behaald in een niet EER-land, dan moet je eerst de masteropleiding Farmacie in Nederland volgen om ingeschreven te kunnen worden in het BIG-register. In dat geval is stap 1 om je diploma te laten waarderen door het Nuffic.
- Wordt je diploma gewaardeerd op het niveau van een Nederlandse bachelor Farmacie, dan kom je in aanmerking voor toelating tot de master Farmacie via een premastertraject.
- Wordt je diploma gewaardeerd op masterniveau, dan kan de toelatingscommissie besluiten je direct toe te laten tot de master Farmacie. Of er vrijstellingen mogelijk zijn voor de master, wordt beoordeeld door de examencommissie nadat je gestart bent met de master.
Aanmelding master Farmacie
Nadat je je diploma hebt laten waarderen door het Nuffic meld je je aan voor de master Farmacie in Studielink. Hoe dit werkt en welke documenten je daarvoor moet uploaden lees je verderop, onder stap 4 en 5. We adviseren voor deze master om het Nederlands minimaal op C1-niveau te beheersen. Let op dat NT2 niet voldoende is voor de master Farmacie. Zodra je aanmelddossier compleet is, nodigt de toelatingscommissie je uit voor een gesprek. Als je niet direct toelaatbaar bent tot de master Farmacie bekijk de toelatingscommissie welke specifieke kennis en vaardigheden in een premastertraject aan bod moet komen (gebaseerd op de toelatingseisen van de master Farmacie). Na het gesprek ontvang je schriftelijk het besluit van de toelatingscommissie of je een premasterprogramma moet doen en welke onderdelen daar dan deel van uitmaken.
Taalvaardigheidseisen
Taalvaardigheidseis Engels
Voor dit masterprogramma geldt dat voor aanvang van de opleiding is voldaan aan de eis van voldoende beheersing van de Engelse taal. Door het behalen van de AKV-toets is aan deze eis voldaan.
Taalvaardigheidseis Nederlands
- NT2, Programma II (Nederlands als tweede taal, niveau 2), afgenomen door de afdeling Examendiensten van ‘DUO’. Het is raadzaam je zo snel mogelijk in te schrijven bij DUO.
- Certificaat Nederlands als Vreemde Taal: ‘Educatief Professioneel' (voorheen PAT) of ‘Educatief Startbekwaam' (voorheen PTHO).
Is het Nederlands je moedertaal maar heb je je diploma behaald aan een buitenlandse universiteit? Neem dan contact op met International Student Admissions. Andere studenten met een niet in Nederland behaald diploma moeten bewijs van zowel Nederlandse als Engelse taalvaardigheid indienen.
Het is niet nodig om bij het aanmelden al de testresultaten te overhandigen. Dit kan later.
Twijfel je of je toelaatbaar bent?
Neem dan contact op met dr. Marianne Verdel, secretaris toelatingscommissie, via toelatingscommissie.scph@uu.nl
Vragen over de inschrijfprocedure?
Neem contact op met International Student Admissions.
De master Farmacie is een selectieve master. Je komt hiervoor in aanmerking indien je voldoet aan de toelatingseisen. In sommige gevallen geldt dat je pas toegelaten wordt na het succesvol doorlopen van een premasterprogramma. Met een premaster kun je deficiënties in je vooropleiding wegwerken voorafgaand aan het masterprogramma.
Meer informatie over het premasterprogramma van de opleiding Farmacie.
September start (deadline 1 april)
- Aanmelden kan vanaf: 1 december
- Deadline: 1 april
Februari start (deadline 15 oktober)
- Aanmelden kan vanaf: 1 juli
- Deadline: 15 oktober
Meld je op tijd aan
We raden je aan om op tijd te beginnen met het voorbereiden van je aanmelddossier. Tijdens je verzoek tot inschrijving via OSIRIS Online Application vragen we je om een aantal documenten te uploaden. Doe dit vòòr de uiterlijke aanmelddatum. Als je dossier niet tijdig compleet is, kan je aanmelding niet in behandeling worden genomen.
Wanneer kun je een beslissing verwachten?
De toelatingscommissie neemt een beslissing:
- vòòr 15 mei (voor de september start)
- vòòr 1 december (voor de februari start)
De volgende documenten moeten vóór de deadline worden geüpload:
Gewaarmerkte kopieën van je diploma (indien nodig met officiële vertalingen) of het Bewijs te behalen diploma (alleen als je je diploma nog niet ontvangen hebt)
Gewaarmerkte kopieën van je cijferlijst (indien nodig met officiële vertalingen)
Curriculum vitae
- Motivatie
Kopie paspoort
Een kopie van het resultaat van de Nederlandse taaltoets (indien al behaald)
- Een kopie van het resultaat van de Engelse taaltoets (indien al behaald)
Ga naar Studielink om je aan te melden. Daarna ontvang je inloggegevens voor OSIRIS Online Application om je documenten te uploaden.
Meer informatie over Studielink vind je hier.
Nadat je je aanmelding bij Studielink hebt ingediend, ontvang je een e-mail met inloggegevens voor OSIRIS Online Application. Hier kun je alle benodigde documenten uploaden, de status van je aanmelding bekijken en de application fee betalen.
Nadat je alle documenten in OSIRIS hebt geüpload, beoordeelt de Graduate School ze. We streven ernaar je binnen dertig werkdagen na de aanmelddeadline op de hoogte te stellen van onze beslissing.
Als je wordt toegelaten, staat in je toelatingsbrief beschreven wat de volgende stappen zijn om je aanmelding af te ronden en te accepteren. In de meeste gevallen is je toelating voorwaardelijk, wat betekent dat je eerst aan aanvullende voorwaarden moet voldoen, zoals het opsturen van gecertificeerde digitale documenten of het volgen van aanvullende cursussen. Deze voorwaarden, evenals de deadline, staan duidelijk vermeld in je aanmeldingsbrief.
Na acceptatie van je aanbod zal ons Visa Office je door het visum- en/of verblijfsvergunningsproces leiden (indien van toepassing).
Geef prioriteit aan het zoeken naar huisvestiging tijdens de voorbereiding op je komst naar Nederland. Het vinden van woonruimte in Utrecht kan lastig zijn en wordt vaak onderschat. Let op: als je voor de start van het collegejaar nog geen woonruimte hebt gevonden, raden we je aan je aanmelding te heroverwegen.