Wil jij weten hoe je het geneesmiddelgebruik van een individuele patiënt of patiëntengroep kunt optimaliseren? Hoe je medicijnen het beste kan bereiden of bedenken welke toedieningsvorm het meest geschikt is voor een patiënt? Hoe je een farmacotherapeutisch beleid moet opstellen? Of op welke manier je het beste kunt communiceren met patiënten en artsen om jouw kennis over te dragen?

Icon of arrows
5
taakgebieden apotheker staan centraal
Icon alumni
98%
van de afgestuurden heeft binnen een maand een baan

Praktijkgerichte opleiding tot basisapotheker

Het driejarige masterprogramma Farmacie leidt op tot basisapotheker: een geneesmiddelendeskundige die op wetenschappelijke basis een actieve rol vervult in de gezondheidszorg. 
De opleiding wordt vormgegeven binnen vijf taakgebieden: productzorg, patiëntenzorg, medicatiebeleid, kwaliteitszorg en onderzoek & innovatie 

De kerncompetenties (CanMEDS model) die hierbij horen zijn: 

 • Vakinhoudelijke bekwaamheid 
 • Communicatie 
 • Kennis en wetenschap 
 • Maatschappelijk handelen 
 • Organisatie 
 • Professionaliteit 
 • Samenwerking 

In deze master volg je onderwijs in multidisciplinaire cursussen, maak je vroeg kennis met de praktijk, doe je een onderzoeksproject en volg je verschillende keuzecursussen. 

Bekijk het studieprogramma

Doel van het programma 

Deze master leidt op tot basisapotheker, het diploma geeft toegang tot de vervolgopleiding tot openbaar apotheker en ziekenhuisapotheker. In beide werkvelden staan zowel farmaceutische patiëntenzorg als productzorg centraal. Daarnaast zijn apothekers werkzaam op andere plekken in de gezondheidszorg, zoals bij een zorgverzekeraar of bij de overheid, en werken er apothekers in de farmaceutische industrie, het (farmaceutisch) onderzoek en onderwijs.

Ligt jouw interesse meer in het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, en wil je onderzoek doen naar de kwaliteit, effectiviteit, veiligheid, en bijwerkingen van een nieuw ontwikkeld medicijn, kijk dan eens naar de master Drug Innovation.

  Aanmelden

  Farmacie is een selectieve master. Wil jij weten of je in aanmerking komt voor deze master? 

  Check de toelatingseisen

  Waarom in Utrecht

  • De master Farmacie in Utrecht is vormgegeven op basis van de vijf taakgebieden van de apotheker en de kerncompetenties. Hierdoor sluit de opleiding goed aan bij de nationale visie op de apotheker van de toekomst. 
  • In Utrecht kiezen we voor uitdagende, kleinschalige en activerende onderwijsvormen, zoals casusbesprekingen en projectonderwijs. Daarnaast leggen we een koppeling tussen onderwijs en praktijkervaring. 
  • De keuzevrijheid in het curriculum geeft je de mogelijkheid voor een beroepskeuze voor te sorteren. Zo kan je werken in de farmaceutische industrie, in het onderzoek of onderwijs of bijvoorbeeld bij de overheid. 
  • We vinden jouw inbreng in ons onderwijs van groot belang. Daarom organiseren we iedere maand een masterlunch en krijg je de mogelijkheid om mee te denken hoe we de masteropleiding kunnen verbeteren.  

  In het kort

  Diploma: 
  Farmacie (MSc)
  Voertaal: 
  Nederlands
  Studievorm: 
  Voltijd
  Studieduur: 
  3 jaar
  Start: 
  September, Februari
  Collegegeld: 
  Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd): 2024-2025: € 2.530

  Niet-EU/EEA studenten (instellingstarief) 2024-2025: € 30.580

  Meer informatie over collegegeld
  Croho code: 
  66157
  Accreditatie: 
  Geaccrediteerd door NVAO
  Faculteit: 
  Bètawetenschappen
  Graduate school: 
  School of Pharmacy
  Brochure: 
  Brochure aanvragen