Wil jij weten hoe je het geneesmiddelgebruik van een individuele patiënt of patiëntengroep kunt optimaliseren? Hoe je medicijnen het beste kan bereiden of bedenken welke toedieningsvorm het meest geschikt is voor een patiënt? Hoe je een farmacotherapeutisch beleid moet opstellen? Of op welke manier je het beste kunt communiceren met patiënten en artsen om jouw kennis over te dragen?
Praktijkgerichte opleiding tot basisapotheker
Het driejarige masterprogramma Farmacie leidt op tot basisapotheker: een geneesmiddelendeskundige die op wetenschappelijke basis een actieve rol vervult in de gezondheidszorg.
De opleiding wordt vormgegeven binnen vijf taakgebieden: productzorg, patiëntenzorg, medicatiebeleid, kwaliteitszorg en onderzoek & innovatie.
De kerncompetenties (CanMEDS model) die hierbij horen zijn:
- Vakinhoudelijke bekwaamheid
- Communicatie
- Kennis en wetenschap
- Maatschappelijk handelen
- Organisatie
- Professionaliteit
- Samenwerking
In deze master volg je onderwijs in multidisciplinaire cursussen, maak je vroeg kennis met de praktijk, doe je een onderzoeksproject en volg je verschillende keuzecursussen.
Ook vind ik het leuk dat er verschillende soorten stages aan bod komen. Zo kun je proeven aan werken als onderzoeker, in de openbare farmacie, de ziekenhuisfarmacie en eventueel in de farmaceutische industrie.
Doel van het programma
Deze master leidt op tot basisapotheker, het diploma geeft toegang tot de vervolgopleiding tot openbaar apotheker en ziekenhuisapotheker. In beide werkvelden staan zowel farmaceutische patiëntenzorg als productzorg centraal. Daarnaast zijn apothekers werkzaam op andere plekken in de gezondheidszorg, zoals bij een zorgverzekeraar of bij de overheid, en werken er apothekers in de farmaceutische industrie, het (farmaceutisch) onderzoek en onderwijs.
Ligt jouw interesse meer in het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, en wil je onderzoek doen naar de kwaliteit, effectiviteit, veiligheid, en bijwerkingen van een nieuw ontwikkeld medicijn, kijk dan eens naar de master Drug Innovation.
Waarom in Utrecht
- De master Farmacie in Utrecht is vormgegeven op basis van de vijf taakgebieden van de apotheker en de kerncompetenties. Hierdoor sluit de opleiding goed aan bij de nationale visie op de apotheker van de toekomst.
- In Utrecht kiezen we voor uitdagende, kleinschalige en activerende onderwijsvormen, zoals casusbesprekingen en projectonderwijs. Daarnaast leggen we een koppeling tussen onderwijs en praktijkervaring.
- De keuzevrijheid in het curriculum geeft je de mogelijkheid voor een beroepskeuze voor te sorteren. Zo kan je werken in de farmaceutische industrie, in het onderzoek of onderwijs of bijvoorbeeld bij de overheid.
- We vinden jouw inbreng in ons onderwijs van groot belang. Daarom organiseren we iedere maand een masterlunch en krijg je de mogelijkheid om mee te denken hoe we de masteropleiding kunnen verbeteren.
In het kort
- Diploma:
- Farmacie (MSc)
- Voertaal:
- Nederlands
- Studievorm:
- Voltijd
- Studieduur:
- 3 jaar
- Start:
- Februari, September
- Collegegeld:
- Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd): 2024-2025: € 2.530
Niet-EU/EEA studenten (instellingstarief) 2024-2025: € 30.580
Meer informatie over collegegeld - Croho code:
- 66157
- Accreditatie:
- Geaccrediteerd door NVAO
- Faculteit:
- Bètawetenschappen
- Graduate school:
- School of Pharmacy
- Brochure:
- Brochure aanvragen