Diploma van een Nederlandse hogeschool
Deze pagina beschrijft het stapsgewijze proces voor het voltooien van je aanmelding voor een masteropleiding aan de Universiteit Utrecht. Lees deze informatie zorgvuldig door voordat je met je aanvraag begint.
Toelating tot de master Farmacie met hbo-diploma is alleen mogelijk na het succesvol doorlopen van het premasterprogramma Farmacie. Let op: alleen een hbo-diploma met voldoende aandacht voor scheikunde en biomedische vakken geeft mogelijk toegang tot het premasterprogramma Farmacie. De toelatingscommissie master Farmacie toetst of je tot de premaster kunt worden toegelaten.
Om voor een premaster Farmacie in aanmerking te komen dien je minimaal te beschikken over de volgende achtergrondkennis, of die voor de start van de premaster te behalen.
- Basiskennis chemie (bovenop vwo-niveau)
- Analytische chemie: inzicht in spectrofotometrie, chromatografie en zuiveringsmethoden
- Fysische chemie: inzicht in fysisch-chemische factoren zoals pKa, pH, lipofiliteit, Lipinsky’s rule of 5, deeltjesgrootte, oplosbaarheid
- Organische chemie, reactiekinetiek en biochemie: inzicht in molecuulbinding, lading, functionele chemische groepen, berekenen van pK-waarde in relatie tot pH, log P, nulde- of eerste-orde reactiekinetiek, biomoleculen
- Basiskennis farmacodynamie en -kinetiek
- Fysiologie en farmacodynamie: fysiologie op niveau van receptoren, cellen en weefsels: perifere en centrale zenuwstelsel, maagdarmkanaal, bloedvaten en hart; opbouw DNA, RNA en eiwit; gen-transcriptie en translatie; ligand-receptor-interacties; signaaltransductie
- Farmacokinetiek: rol van lever en nier, ADME-eigenschappen van farmaca, plasmaconcentratie-versus-tijd-curve, berekenen van farmacokinetische parameters, toxicologische activiteit, nulde- of eerste-orde reactiekinetiek
Deze basiskennis (uit jaar 1 van de bachelor Farmacie) is nodig om deel te kunnen nemen aan de cursussen op niveau 2 en 3 in het premastertraject.
- Aanvullende eisen
Indien je met een hbo-diploma wilt worden toegelaten, gelden de volgende aanvullende vereisten:- gemiddeld cijfer 7,5 of hoger op relevante kernvakken zoals (bio)chemie, farmacologie, immunologie en biotechnologie;
- studieduur hbo-opleiding: bij studenten die langer dan 5 jaar over hun opleiding hebben gedaan, geldt bovendien dat zij in hun motivatiebrief moeten aangeven waarom de hbo-studie niet binnen 5 jaar (4 jaar +1) is afgerond.
In je vooropleiding heb je een bachelorproject/scriptie gedaan en heb je ten minste 15 EC aan cursussen gevolgd overeenkomend met de inhoud en niveau van cursussen uit de major Farmacie. Anders is toelating tot het premasterprogramma niet mogelijk.
Meer informatie over het premastertraject kun je vinden op onze premasterpagina.
Selectieprocedure
Het premasterprogramma wordt individueel vastgesteld en duurt afhankelijk van de invulling maximaal een heel studiejaar (60 EC). Een gesprek met de toelatingscommissie maakt standaard deel uit van de selectieprocedure.
Voor het premastertraject zijn 15 plaatsen beschikbaar per instroommoment in september en februari. Criteria van de master zoals motivatie en talent, alsmede voldoende basiskennis, zullen leidend zijn voor het vaststellen van de rangorde indien er meer dan 15 kandidaten per instroommoment zijn.
Als je het premasterprogramma binnen de toegestane tijd hebt afgerond, ben je toelaatbaar voor de master Farmacie. Je hoeft dan niet opnieuw in gesprek met de toelatingscommissie. Wel dien je je (opnieuw) aan te melden voor de master Farmacie via Studielink.
Numerus fixus
De master Farmacie hanteert een spreidingsfixus; meer informatie vind je hier. De geldende toelatingseisen voor de master Farmacie vind je op deze pagina.
Taalvaardigheidseisen
Studenten met een vooropleiding aan een Nederlandstalige hogeschool of universiteit zijn voor dit programma vrijgesteld van taalvaardigheidseisen.
Toelatingsbeschikking premasterprogramma
Je ontvangt schriftelijk het besluit van de toelatingscommissie of je wordt toegelaten tot de master Farmacie. Daarin staat als voorwaarde dat je alleen toelaatbaar bent na het succesvol afronden van het premasterprogramma. Dit programma vind je in de toelatingsbeschikking.
Let op: je meldt je dus niet apart aan voor het premasterprogramma. Je meldt je aan voor de master Farmacie en toelating tot de premaster kan hiervan de uitkomst zijn (als voorwaarde om uiteindelijk toegelaten te kunnen worden tot de master).
Contact
Als je twijfelt of je toelaatbaar bent, neem dan voor meer informatie contact op met dr. Marianne Verdel, secretaris toelatingscommissie (toelatingscommissie.scph@uu.nl).
De master Farmacie is een selectieve master. Je komt hiervoor in aanmerking indien je voldoet aan de toelatingseisen. In sommige gevallen geldt dat je pas toegelaten wordt na het succesvol doorlopen van een premasterprogramma. Met een premaster kun je deficiënties in je vooropleiding wegwerken voorafgaand aan het masterprogramma.
Meer informatie over het premasterprogramma van de opleiding Farmacie.
September start (deadline 1 april)
- Aanmelden kan vanaf: 1 december
- Deadline: 1 april
Februari start (deadline 15 oktober)
- Aanmelden kan vanaf: 1 juli
- Deadline: 15 oktober
Meld je op tijd aan
We raden je aan om op tijd te beginnen met het voorbereiden van je aanmelddossier. Tijdens je verzoek tot inschrijving via OSIRIS Online Application vragen we je om een aantal documenten te uploaden. Doe dit vòòr de uiterlijke aanmelddatum. Als je dossier niet tijdig compleet is, kan je aanmelding niet in behandeling worden genomen.
Wanneer kun je een beslissing verwachten?
De toelatingscommissie neemt een beslissing:
- vòòr 15 mei (voor de september start)
- vòòr 1 december (voor de februari start)
De volgende documenten moeten vóór de deadline worden geüpload:
Een diploma of een gewaarmerkte afstudeerverklaring
Een gewaarmerkte cijferlijst (inclusief cursussen, cijfers en GPA)
Let er op dat dit document een stempel/handtekening en contactinformatie van de onderwijsinstelling bevatten.Curriculum vitae
Ga naar Studielink om je aan te melden. Daarna ontvang je inloggegevens voor OSIRIS Online Application om je documenten te uploaden.
Meer informatie over Studielink vind je hier.
Nadat je je aanmelding bij Studielink hebt ingediend, ontvang je een e-mail met inloggegevens voor OSIRIS Online Application. Hier kun je alle benodigde documenten uploaden, de status van je aanmelding bekijken en de contactgegevens van je referent(en) invullen.
Nadat je alle documenten in OSIRIS hebt geüpload, beoordeelt de Graduate School ze. We streven ernaar je binnen dertig werkdagen na de aanmelddeadline op de hoogte te stellen van onze beslissing.