Testimonials
Lees wat huidige studenten en alumni zeggen over hun studiekeuze en ervaringen met de opleiding.
Maryam Lyousoufi, student
"Farmacie en lesgeven zijn mijn passies"
Ik heb gekozen voor de master farmacie omdat ik het toepassen van alle farmaceutische kennis op het profiel van een patiënt erg interessant vind. Het geneesmiddelgebruik optimaliseren of aanpassen aan de hand van de lichamelijke conditie van de patiënt vind ik uitdagend. In de master houd je je bezig met casuïstiek, afkomstig uit de praktijk. Je probeert deze complexe problemen individueel of in groepsverband op te lossen. Dat spreekt mij erg aan.
Ook vind ik het leuk dat er verschillende soorten stages aan bod komen. Zo kun je proeven aan werken als onderzoeker, in de openbare farmacie, de ziekenhuisfarmacie en eventueel in de farmaceutische industrie.
Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik na mijn master wil doen. In principe spreekt zowel het werk als openbaar apotheker en als ziekenhuisapotheker mij aan. Ook werken bij een farmaceutisch bedrijf lijkt mij uitdagend. Maar ik vind lesgeven ook erg leuk dus ik zie mijzelf ook wel in het onderwijs bij de opleiding farmacie. Mijn voorkeur gaat uit naar het werken als ziekenhuisapotheker in combinatie met het geven van onderwijs.
Vorig jaar heb ik de Echo Award gewonnen in de categorie Bèta techniek. Dit is een landelijke stimuleringsprijs voor excellent multicultureel talent in het hoger onderwijs. Ik heb de eer gehad deze award in ontvangst te nemen vanwege mijn betrokkenheid bij de IMC Weekendschool en mijn andere nevenactiviteiten binnen de opleiding Farmacie. Ik geef al jaren gastlessen, advies en bijlessen aan jongeren bij de IMC Weekendschool. Ook ben ik medeauteur van het boek “Farmacie, van pillen tot patiëntenzorg”, dat nu wordt gebruikt bij de opleiding Farmakunde op de Hogeschool Utrecht, en ben ik initiator van het tweede farmacieboek dat momenteel wordt geschreven. In het juryrapport stond: "Het enthousiasme waarmee Maryam over haar vakgebied vertelde raakte de jury. Mooi vonden ze haar missie om verbinding te maken met het onderwijs en bij te dragen aan toegankelijkheid van de zorg."
Chris Prins, alumnus
“Ik raad iedereen aan een onderzoeksproject in het buitenland te doen”
Ik vind het erg fijn dat deze master opleiding niet alleen opleidt tot openbaar apotheker, maar juist ook de mogelijkheden biedt om het apothekersvak in andere werkvelden uit te oefenen: ziekenhuisfarmacie, industriële farmacie, farmaceutisch onderzoek en farmaceutische beleidsinstellingen. Er is dan ook een goede balans tussen de cursussen, die variëren van geneesmiddel gerelateerde vakken tot klinische en patiënt gerelateerde vakken. Je wordt bij de master Farmacie opgeleid tot geneesmiddelexpert, maar hoe jij je expertise invulling wilt geven ligt bij jezelf.
In 2014 ben ik met de studievereniging van farmacie (U.P.) meegegaan op een buitenlandse reis om de farmacie in Hongarije te bekijken. Tijdens deze reis werd ik verliefd op de stad Boedapest, maar werd ik ook geprikkeld door hoe het zorgsysteem daar in elkaar steekt. Het verschilde enorm met wat ik gewend was in Nederland en juist dat vond ik interessant. Ik besloot te kijken of ik mijn onderzoeksproject in Boedapest kon doen. Navraag bij docenten leidde uiteindelijk tot Professor Kaló. Na het lezen van zijn publicaties heb ik hem gemaild en hebben we intensief contact gehad over mogelijke onderwerpen. Uiteindelijk ben ik in februari 2016 voor een half jaar naar Boedapest verhuisd en heb ik onderzoek gedaan naar de invloed van external price referencing op geneesmiddelprijzen in Europa met een focus op Centraal- en Oost-Europese landen. In Boedapest heb ik een geweldig leuke en leerzame tijd gehad. Het feit dat ik alles zelf heb geregeld, geeft terugkijkend enorm veel voldoening. Ik kan iedereen een onderzoeksproject in het buitenland dan ook zeker aanbevelen.
Het onderzoek dat ik in Boedapest heb gedaan, heeft mijn interesse voor het beleid omtrent geneesmiddelprijzen, vergoedingen en toelatingen verder aangewakkerd. Het lijkt mij leuk om hier na mijn master mee bezig te zijn vanuit een overheidsperspectief, maar anderzijds ook vanuit de innovatieve industrie. Tegenwoordig bepaalt niet alleen het aangrijpen op de juiste receptor de toepassing van een geneesmiddel. Steeds vaker spelen economische overwegingen een rol in de toepassing van geneesmiddelen, waarbij de vraag wordt gesteld hoeveel een geneesmiddel mag kosten en wat het voordeel is voor de patiënt. Als afgestudeerd apotheker ben je goed in staat om de klinische effectiviteit van een middel ook te vertalen naar andere vakgebieden zoals bijvoorbeeld economische evaluaties.