Zorgen over ontwikkeling corona-apps

© iStockphoto.com

Sinds minister De Jonge op 7 april aankondigde dat de overheid gebruik wil gaan maken van zogeheten 'corona-apps' komen er vanuit allerlei hoeken vragen en kritiek. Een van die hoeken is de wetenschap: afgelopen week stuurde een groep wetenschappers een brief aan het kabinet waarin zij hun zorgen uitten. Dr. Mirko Schaefer (Media- en Cultuurwetenschappen) was te gast bij radioprogramma Nieuwsweekend om een aantal van die zorgen te bespreken.

Dr. Mirko Schäfer
Dr. Mirko Schaefer

Overhaast proces

Schaefer schaart zich achter zijn collega's en hun zorgen over de huidige gang van zaken. "Ik maak me zorgen over het haastige proces. De app wordt heel snel doorgedrukt zonder eerst na te denken over wat het nut en de maatschappelijke noodzaak zouden zijn. Ten tweede de eenzijdige focus op privacy als het enige dat kritisch mee te nemen is en ten derde de verwachting dat één technologie een maatschappelijk probleem kan oplossen," legt Schaefer uit.

Maatschappelijk debat

In reactie op de persconferentie van 7 april ontstond de Veilig tegen Corona-coalitie, een groep experts en organisatie die oproepen tot het waarborgen van mensenrechten bij de ontwikkeling van corona-apps. Zij eisen bijvoorbeeld dat het duidelijk moet zijn dat de app één specifiek doel heeft en na de crisis dus ook weer verdwijnt, en dat de app niet verplicht gesteld zou moeten worden. Ondanks initiatieven als deze vindt Schaefer dat er nog niet van een maatschappelijk debat gesproken kan worden. Daarvoor is onder andere meer betrokkenheid van de media nodig: "Ik denk dat een rol voor de media is weggelegd om informatie te verstrekken over hoe de apps werken en welke vragen wij aan deze apps moeten stellen, en dat privacy niet de enige waarde is die in het geding kan komen".