Wie krijgt de erfenis van Wilhelm II?

Kasteel Hohenzollern op de berg, Duitsland © iStockphoto.com/scaliger
Kasteel Hohenzollern op de berg, Duitsland © iStockphoto.com/scaliger

De achterachterkleinzoon van Duitse keizer Wilhelm II wil de in de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen bezittingen van zijn familie terug. Maar kan dat wel zomaar? Hoe wordt met zulke claims omgegaan? Prof. dr. Jacco Pekelder (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) was te gast bij Nieuwsweekend om hierover mee te praten.

Prof. dr. Jacco Pekelder. Foto: Renate Beense
Prof. dr. Jacco Pekelder

Een nieuw tijdperk

Aan het einde van de oorlog werd het oosten van Duitsland overgenomen door de Sovjet-Unie. Veel bezit, waaronder kunst en land, werd toen in beslag genomen, vertelt Pekelder. De Weimarregering was echter al vrij coulant tegenover de keizerlijke familie: zo werden er wagonladingen vol spullen naar Huis Doorn versleept, waar de keizer op dat moment in ballingschap verbleef.

Familiebezit

Nu wil het nageslacht van de keizer het bezit van de familie terug. Volgens de wet mag de familie waarvan bezit wordt geclaimd echter niet de nazi's gesteund hebben. Nu hebben Wilhelm II en zijn zoon, kroonprins Wilhelm, dat in verschillende mate wel gedaan, maar wordt de claim toch niet meteen afgewezen. Volgens Pekelder heeft dat onder andere te maken met het feit dat musea bang zijn om stukken die officieel familiebezit zijn te moeten afstaan op grond van dit soort claims, en dat de overheid dat wil voorkomen.