We moeten weerstand tegen emancipatie beter leren begrijpen

Strijd tegen het leger van Napoleon tijdens de Haïtiaanse Revolutie (1791—1804). Bron: Wikimedia
Strijd tegen het leger van Napoleon tijdens de Haïtiaanse Revolutie (1791—1804). Bron: Wikimedia

Revoluties en activistische bewegingen roepen vaak weerstand op. Volgens dr. René Koekkoek (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) is het belangrijk om dat soort tegenkrachten beter te begrijpen. Hij schreef er een opiniestuk over in Het Parool.

Dr. René Koekkoek
Dr. René Koekkoek

Weerstand in activisme

"Anno 2020 weet iedereen dat beeldvorming – frames – bepalend zijn voor hoe revolutionaire strijd of politiek activisme wordt begrepen en beoordeeld," schrijft Koekkoek. Dat zien we bijvoorbeeld duidelijk in het gesprek over de Black Lives Matter-beweging, waarin allerlei partijen de protesten hebben geprobeerd af te schilderen als "primitief geweld". Koekkoek laat zien dat dit soort weerstand door de geschiedenis vaker terugkomt.

Mechanismes en denkpatronen

Zo vergelijkt hij de situatie anno nu met de Haïtiaanse Revolutie in de achttiende eeuw. Dit keerpunt in de strijd tegen slavernij bracht ook sterke tegenkrachten op de been. "Zo tonen zich uiteraard geen een-op-eengelijkenissen," benadrukt Koekkoek, "maar wel mechanismes en denkpatronen die teruggaan tot het revolutietijdvak: wie mag aanspraak maken op gelijke rechten, wie behoort tot de politieke gemeenschap en onder welke voorwaarden?"