“Water is een lastige hindernis”

Jan Hoffenaar bij RTL Nieuws

Een weiland dat onder water staat
De Grebbelinie bij Barneveld staat onder water (1950).

Het is een strategie die in de Nederlandse geschiedenis veel is gebruikt en nu ook in Oekraïne toegepast wordt: het inzetten van water als wapen in een oorlog. De vijand kan op afstand gehouden worden door land onder water te zetten. Hoogleraar Militaire geschiedenis Jan Hoffenaar vertelt meer over deze tactiek.

Hindernis

“Water is een lastige hindernis”, zegt Hoffenaar. Het verdedigende leger kan de vijand flink tegenwerken door bewust rivieren te verbreden en land te laten overstromen. “Als leger in de aanval ben je er niet blij mee.”

Voorbeelden uit de geschiedenis

In de Nederlandse geschiedenis is de strategie meerdere keren toegepast. Zo werden dijken doorgebroken tijdens de Tachtigjarige Oorlog om de Spanjaarden te verjagen, stond land onder water in de Tweede Wereldoorlog en werd er in de tijd van de Koude Oorlog gewerkt aan de IJssellinie. “Het water uit de Rijn en de Waal kon bij Arnhem en Nijmegen worden tegengehouden en richting de IJssel worden gestuurd”, vertelt Hoffenaar, “met het doel het gebied daar te laten overstromen als de Russen zouden komen.”

Waterlinies nog niet overbodig

Met de ontwikkeling van nieuwe technieken, zoals de komst van vliegtuigen, zijn waterlinies minder belangrijk geworden. Toch zijn ze zeker niet overbodig, stelt Hoffenaar. “Voor een inname moet het gros van de troepen toch over land, dan blijft water lastig.”

Meer informatie
Lees meer bij RTL Nieuws