Wat was de allereerste Nederlandstalige pophit?

Wouter Capitain bij 3 voor 12

Het VPRO-programma 3 voor 12 ging op zoek naar de allereerste hit in de geschiedenis van de Nederlandstalige popmuziek, en vroeg hierbij muziekwetenschapper Wouter Capitain om hulp.

Popmuziek

Om het allereerste popnummer te vinden, moet 'popmuziek' eerst gedefinieerd worden. "Bij de definitie van popmuziek denk ik dat de belangrijkste karakteristiek is dat de popartiest centraal staat, ten opzicht van de componist", zegt Capitain. Zo waren er al in de negentiende eeuw wel populaire liedjes, maar daarvan werd vaak de bladmuziek verkocht zodat mensen het nummer thuis zelf konden spelen. "Dat veranderde vanaf de jaren 50. Toen hadden met name meer jongeren de financiële middelen om een platenspeler te kopen. Vanaf dat moment kwam in de populaire muziek echt de artiest centraal te staan."

Tweede Wereldoorlog

De Nederlandstalige popmuziek werd geboren uit buitenlandse geluiden. "Na de Tweede Wereldoorlog kregen Amerika en Engeland een heel dominante rol in de Nederlandse popindustrie. Toch zie je dat de muziekstijlen uit het buitenland werden overgenomen, maar dat daar Nederlandse teksten op werden geschreven." Pas in de jaren 60 werden originele rock-n-roll-nummers geschreven in Nederland.

Volgens Capitain is het allereerste popliedje van eigen bodem al veel ouder. Dat is namelijk  'Mijnheer Dinges weet niet wat swing' is van Johnny & Jones uit 1938. "Ik denk dat het een nummer is dat letterlijk voorloopt op zijn tijd." Johnny & Jones richtte zich toen al op de Amerikaanse sound, terwijl het gros nog op de Duitse componisten gericht was. Helaas hebben de twee Joodse artiesten de Tweede Wereldoorlog niet overleefd, en nooit kunnen zien hoe revolutionair hun muziek is geweest.