Wat is het Parthenon als het niet langer het Parthenon is?

Parthenon © National Geographic/Servaas Neijens
Parthenon © National Geographic/Servaas Neijens

Ook over de Griekse oudheid zijn nog lang niet alle ontdekkingen gemaakt: wat we tot nu toe als het Parthenon beschouwd hebben, is een ander gebouw. Dr. Janric van Rookhuijzen (Antieke Cultuur) vertelt in de podcast Bijvangst over zijn ontdekking over het Parthenon en zijn interesse in de Akropolis als onderzoeksgebied.

Dr. Janric van Rookhuijzen
Dr. Janric van Rookhuijzen. Foto: Christian Fedon

Het Parthenon is het Parthenon niet

“Ik had nooit gedacht dat ik iets zou ontdekken dat de geschiedenisboeken gaat veranderen,” geeft Van Rookhuijzen toe. In 2018 stond hij aan de voet van de berg Akropolis in Griekenland, te wachten om het Parthenon te bezoeken voor zijn onderzoek. Terwijl hij daar stond, realiseert hij zich plots: het Parthenon kan niet het Parthenon zijn. Wat wij vandaag de dag het Parthenon noemen is volgens Van Rookhuijzen een geheel andere tempel op de Akropolis.

Het Parthenon is een symbool

Ondanks dat het Parthenon volgens Van Rookhuijzen de verkeerde naam draagt, is hij erg geïnteresseerd de hedendaagse betekenis die de tempel heeft. Zo wordt de tempel door allerlei verschillende instanties als symbool gebruikt. Het is het icoon waarmee we op borden aangeven dat iets een museum is, en ook het logo van Forum voor Democratie. “Om uit te leggen waarom het Parthenon zo’n symbolische status heeft gekregen, moeten we terug naar de negentiende eeuw.” Toen leefde onder andere in Nederland heel sterk het idee dat Griekenland de bakermat was van de Westerse beschaving. Dit ideaalbeeld motiveerde uiteindelijk tot het ten strijde trekken tegen de Turkse bezetting van Griekenland in die tijd, omdat Griekenland vrij moest zijn van Oosterse invloeden. “Ik voel me zo tot de Akropolis aangetrokken juist omdat deze site, als geen andere site in de antieke wereld, zo heeft bijgedragen aan de identiteit van ons als Europeanen.”